Gift half miljoen euro voor Cultuurcentrum

Harry Vlek heeft een bedrag van €500.000,- beschikbaar gesteld aan het Texelfonds voor het nieuwe Cultuurcentrum dat in Den Burg moet komen.

Dat heeft Jan Beijert, voorzitter van het Texelfonds, gisteren bekendgemaakt. De gift dient uitsluitend ten goede te komen aan de realisatie van een nieuw onderkomen voor Artex Kunstenschool, de bibliotheek en Young 4 Ever op de locatie van de Thijsseschool in Den Burg. "Er dient een dorpshuisfunctie in opgenomen te worden met kleinschalige horeca."

Vlek heeft ook als voorwaarde gesteld dat het Texelfonds zich inzet om andere geldverstrekkers zoals de gemeente en lokale investeerders en ondernemers een substantiële bijdrage aan het nieuwe Cultuurcentrum te laten leveren.

Beijert liet weten dat de gift niet bedoeld is om in mindering te laten komen op de reguliere bouwkosten of verbouwing van de Thijsseschool. Het geld is voor een verhoging van de kwaliteit van het beoogde centrum. "Het is bedoeld om het verschil te maken tussen een basisvoorziening en de ambitie om te komen tor een zo compleet mogelijk cultuurhuis."

De gift is bij Artex, bibliotheek en Young 4 Ever in zeer goede aarde gevallen. Wethouder Eric Hercules toonde zich er ook blij mee. Directeur Sander Boschma van Artex zei zeer verheugd te zijn met het aanbod. Nieuwe huisvesting is al jaren een vraagstuk en de gift biedt mogelijkheden. Hij liet weten dat TESO inmiddels ook een financiële toezegging voor het Cultuurcentrum heeft gedaan. Wethouder Hercules vertelde dat de dorpscommissie van Den Burg eveneens is meegegaan in het proces. Den Burg heeft nu geen dorpshuis, maar het Cultuurcentrum biedt de mogelijkheid een gebouw met dorpshuisfunctie en theaterfunctie te krijgen.

Beijert noemde de gift uniek voor Texel. Volgens hem past het bij een nieuwe trend in de filantropie om te "geven bij leven en naamsbekendheid". In die zin werd ook de naam van Harry Vlek genoemd. Beijert trok een vergelijking met Clasina Emelie Gollards die in 1952 overleed en haar kapitaal naliet voor een rusthuis voor ouderen. Daar heeft Texel verzorgingshuis De Gollards aan te danken. Vlek heeft de vijf ton gestort in het Fonds Lof der Zotheid dat hij in 2014 als fonds op naam bij het Texelfonds liet onderbrengen.

De herhuisvesting van Artex, bibliotheek en Young 4 Ever op de locatie Thijsseschool staat komende dinsdag 6 februari op de agenda van de raadscommissie. Het college vraagt de politieke partijen om in te stemmen met een vervolgonderzoek naar de mogelijkheden voor het Cultuurcentrum. De locatie Thijsseschool komt vrij als het nieuwe onderwijscentrum voor de basisscholen in Den Burg gerealiseerd is.

Beijert benadrukte dat het een harde voorwaarde bij de gift is dat er meer partijen een substantiële bijdrage leveren. Het Texelfonds gaat zich daar de komende drie jaar voor inspannen. "We hebben nu de kans om een geweldige voorziening voor Texel te creëren."