Cees Hoogerheide van Sterk Texel en William Witte, voorzitter van Texels Belang, bezegelen het samengaan van hun partijen met een stevige handdruk.
Cees Hoogerheide van Sterk Texel en William Witte, voorzitter van Texels Belang, bezegelen het samengaan van hun partijen met een stevige handdruk. Foto: Gerard Timmerman

Sterk Texel stopt en gaat op in Texels Belang

Sterk Texel gaat op in Texels Belang (TB). "Het politieke landschap is teveel versnipperd, door samen te gaan staan we sterker", vertelt William Witte, voorzitter van TB. Volgens Cees Hoogerheide een logische stap. "Over essentiële dingen zijn we het meestal wel eens." Zijn partij Sterk Texel houdt na de verkiezingen op te bestaan en sluit zich aan bij TB.

Texels Belang, kent een lange traditie die teruggaat tot 1966, het jaar waarin de partij werd opgericht, om tegenwicht te bieden aan de landelijke partijen die tot die tijd ook lokaal de dienst uitmaakten. Onafgebroken zat TB in het college, tot acht jaar geleden. Ondanks dat de partij vier jaar geleden de meeste stemmen trok, al twee periodes in de oppositie. Maar vol ambitie om de komende periode weer aan te schuiven in de coalitie.

Sterk Texel werd vier jaar geleden opgericht nadat Marjan de Groot opstapte bij de VVD en Cees Hoogerheide zich losmaakte van D66. De partij kwam met één zetel in de raad, eerst ingevuld door De Groot en toen die zich terugtrok door Hoogerheide. Raadswerk is tijdrovend, wie als éénpitter in de raad zit, heeft nogal wat bij te houden. Hoogerheide: "Alleen al het lezen van de emails die dagelijks binnenkomen. Maar voor mij was dat geen belemmering, ik heb alle tijd", vertelt de pensionado.

De toenemende versnippering baarde TB en Sterk Texel zorgen en het was beide partijen niet ontgaan dat de vraag in onze poll of vijf lokale partijen teveel van het goede is, door de meeste bevestigend werd beantwoord. Toen Hoogerheide onlangs na een politieke bijeenkomst aan de overkant in de auto terugreed met William Witte, liet hij zijn hart spreken. Daarna volgde de vraag: "Kunnen we het gesprek niet met elkaar aangaan?" Witte had goed geluisterd en nadat beide politici het met hun achterban hadden besproken kwam het tot een gesprek. Eerst op bestuurlijk niveau, waarna het plan om Sterk Texel in TB op te laten gaan aan de leden werd voorgelegd. Witte: "Want dat is bij ons de volgorde. Onze leden zijn unaniem akkoord gegaan. We zijn blij met de aansluiting van Sterk Texel. Heel belangrijk punt voor Texels Belang is dat de naam behouden blijft, zoals ook de statuten ongewijzigd blijven. We zijn een partij met een lange traditie en een sterke structuur, het is belangrijk om die te behouden."

Hoogerheide: "Ik heb de verkiezingsprogramma's van TB vanaf 2006 doorgenomen en dacht: Die had ik ook kunnen schrijven." De inbreng van Hoogerheide en zijn achterban ziet Witte als een welkome aanvulling. "Cees draait al een tijd mee in de politiek, is het niet als raadslid, dan wel op de achtergrond." Volgende week maakt TB de kandidatenlijst bekend, de naam van Hoogerheide zal daar zeker op staan.

Geen vijf, maar vier lokale partijen dus, naast de vijf andere partijen die zich hebben ingeschreven voor de raadsverkiezingen. De vraag is waarin TB zich in dit volle speelveld onderscheidt? Witte: "Texels Belang zit breed in de samenleving. Op onze kandidatenlijst zijn zo ongeveer alle sectoren vertegenwoordigd: landbouw, zorg, onderwijs, detailhandel, bouw en ga zo maar door. Dat maakt onze sociale en maatschappelijke betrokkenheid groot. We zijn een partij met veel betrokken leden, bij ledenbijeenkomsten hebben we altijd een hoge opkomst. Doordat we altijd ruggenspraak houden met onze achterban, komen we tot een afgewogen oordeel. Vooruitlopend op de commissievergadering bespreken we de onderwerpen eerst in de steunfractie. Daar krijgen we belangrijke input en het is een goed klankbord voor de raadsleden."

Hoogerheide: "En als we ergens onvoldoende kennis over hebben, dan zoeken we de expertise en vragen die er bij." Witte: "Met de input uit de commissievergadering gaat de fractie in gesprek met het bestuur, zodat we in de raad goed beslagen ten ijs komen."