Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Onderzoek

Een aantal dagen geleden werden de resultaten van het onderzoek "Jongvolwassenenmonitor 2017 Texel" bekend. Een onderzoek uitgevoerd door de GGD over verschillende dingen waar jongeren mee te maken hebben. Denk aan drugsgebruik, aantal rokers, hoeveel er wordt gesport etc. Op Texel hebben 151 jongeren dit onderzoek ingevuld. Ik was best onder de indruk van dat aantal. Zelf had ik niet van het bestaan van het onderzoek gehoord tot mijn moeder mij erop wees. Maar natuurlijk, hoe meer mensen het ingevuld hebben hoe beter (al verkleint dat mijn kans dan weer op het winnen van een bol.com cadeaukaart die werd verloot onder de deelnemers, dat is dan wel weer jammer hahaha).

De uitslag viel mij helemaal niet tegen. Eigenlijk zijn we in bijna alle onderzochte categorieën "vergelijkbaar" met jongeren uit de rest van Noord-Holland. Na jaren te horen hebben gekregen dat Texelse jongeren zo veel slechter scoorden dan andere jongeren, is ander nieuws ook wel weer eens fijn om te horen.

Ik wil daarmee absoluut niet zeggen dat we er al zijn. De cijfers zijn naar mijn mening nog steeds schokkend. Zo voelt 42,3 procent van de Texelse jeugd zich matig tot zeer ernstig eenzaam, en heeft 71,5 procent van de Texelse jongeren wel eens binge-gedronken.

Nu we alle cijfers goed overzichtelijk hebben is het tijd voor actie. Ik denk dat jongeren zelf prima in staat zijn aan te geven waar hun wensen en behoeftes liggen. Immers, degene die de Texelse jeugd het best begrijpt, is de Texelse jeugd zelf. Het is hierin belangrijk dat de Texelse jeugd serieus genomen wordt en wordt behandeld als gelijke. Ik heb er het volste vertrouwen in dat jongerenwerkers hier positief tegenover staan en dat er samen iets moois uit kan komen. Want van honderd keer zeggen dat Texelse jongeren het zo slecht doen, is nog nooit een Texelse jongere beter geworden! We moeten er samen iets aan doen.

Jeffrey Eelman