Indicatie van de nieuwe bierbrouwerij in Oudeschild.
Indicatie van de nieuwe bierbrouwerij in Oudeschild. Foto: Bestemmingsplan bedrijventerrein Oudeschild

Wat ik zeggen wou Bouwplan bierbrouwerij: "Wie betaalt, bepaalt"

Vorige week kopte de Texelse Courant "bouwplannen bedrijventerrein Oudeschild met 40% gereduceerd" Ondertussen verdiepen wij ons al maanden in de nieuwbouwplannen van de Texelse Bierbrouwerij en hebben sommigen van ons, ons spreekrecht gebruikt om in te spreken tijdens de raadsvergadering.

De volgende ochtend lag de voorgenomen bestemmingsplan wijziging al ter inzage. Een plan van en voor de Texelse Bierbrouwerij en waar de gemeenteraad na instemming van de visie bedrijventerreinen Oudeschild overigens ook bekostigd door de brouwerij goedkeuring voor had gegeven. Precies 6 weken kregen we om de pil van zo'n 450 pagina's door te nemen, ons te informeren en in te (laten) lichten over de consequenties van deze onderneming die elke Texelse maat overschrijdt. In totaal leverde de gemeente dit 26 zienswijzen op waar de gemeente tot vorige week mee gewacht heeft om deze te beantwoorden.

En wij moesten zelf maar zien onder welk punt van de bijna 100 pagina's onze ingestuurde zienswijzen (deels) beantwoord werden. Los van deze antwoorden kwamen daar de bijlages bij die in totaal zo'n 900 pagina's beslaan. Als omwonenden en belanghebbenden hebben we de stukken en taken verdeeld, omdat dit aanstaande dinsdag 6 februari al in de raad besproken en wellicht zelfs beslist gaat worden.

Voor zover ons bekend is het gemeenteraadslid zijn een nevenfunctie naast het gewone (werkende) leven. De dossierkennis die nodig is voor een project van deze omvang en impact voor het eiland, is enorm en ons inziens niet om "even erbij" te doen. De bouwplannen waarover nu gesproken wordt zijn geenszins anders dan in het oorspronkelijke plan van de brouwerij enkel en alleen de buitenterreinen mogen nu niet bebouwd worden. Qua vierkante meters en inhoud komt het nagenoeg overeen met hun oorspronkelijke plan.

Het begint er ondertussen op te lijken dat de gemeente deze beslissing er nog voor de gemeenteraadsverkiezingen doorheen wil krijgen en wellicht zelfs andere projecten in algemeen belang andere prioriteiten toebedeelt. Er is geen enkele toenadering geweest vanuit de gemeente noch vanuit de brouwerij om tot overleg of toelichting over de plannen te komen en het wordt ons bijzonder lastig gemaakt om binnen deze uiterst korte termijnen te reageren.

Laat u zich geen zand in de ogen strooien: wie betaalt bepaalt!

Namens belanghebbenden en omwonenden van de beoogde nieuwbouwlocatie voor de Texelse Bierbrouwerij.