Wat ik zeggen wou

Paarse krokodil

Toen een gemeen-tehuis nog een raad-huis was kon je daar vragen om raad. Ambtenaren waren nog dienaren en stonden burgers bij met raad. Nu hebben ambtenaren een rechtspositie en controleren burgers of deze zich wel letterlijk aan de regeltjes houden. Regels die vaak klantonvriendelijk zijn en burgers vanwege hun complexiteit veelal niet meer begrijpen. Vanwege deze klantonvriendelijke bureaucratie en regelzucht ontstond begin deze eeuw het begrip "de paarse krokodil", als symbool en herkenning van een onredelijke bureaucratie.

Het begrip "de paarse krokodil" kwam dit weekend weer bovendrijven, toen ik las "Super Sunday 2018 gaat niet door". De burgemeester heeft besloten hiervoor geen vergunning te verlenen, omdat de vergunningaanvraag niet tussen 15 en 20 december van 2017 is ingediend. Omdat u niet binnen 5 dagen een aanvraag heeft ingediend kan de burgemeester op zo'n korte termijn de veiligheid niet meer garanderen laat de woordvoerder in het gemeen-tehuis weten. Maar kun je de veiligheid wel garanderen? Veiligheid is een bewuste acceptatie van een aanvaardbaar risico. Een afweging dus!

Het ambtelijk apparaat heeft volgens de woordvoerder geen gelegenheid om eventuele knelpunten aan te pakken. Waren er in voorgaande jaren dan knelpunten ontstaan bij "Super Sunday"? Of is hier sprake van onredelijke regelgeving en bureaucratie voor het organiseren van een MTB-tocht midden in de winter?

Wil de burgemeester hiermee weer recht doen aan het begrip "de paarse krokodil"?

Piet Standaart,

Den Burg.