"Ga tol heffen op

toeristen naar Texel'

Het was een idee dat in ieder geval veel stof deed opwaaien: lijsttrekker Pieter Kos van de Stadspartij kwam afgelopen week op NH Nieuws met een voorstel "desnoods tol te gaan heffen" op toeristen die naar Texel gaan.

Niet dat Kos al meteen met tolpoortjes en collectebussen klaar stond. Het was vooral een opgeworpen balletje en overtreffende trap om de verkeersopstoppingen in Den Helder onder de aandacht te brengen. Specifieker gezegd: het kwam vooral over als een boodschap aan andere betrokkenen partijen (Texel, TESO, Rijkswaterstaat en provincie) om mee te werken aan financiële oplossingen voor de verkeersproblemen in Den Helder.

Kos, die ook wethouder in Den Helder is, liet weten dat er regelmatig oplossingen worden aangedragen, maar dat andere partijen wel een paar stappen harder mogen zetten als het om financiële oplossingen gaat. Binnen dat kader riep hij 'dat er desnoods maar tol moet worden geheven' als er geen financiële oplossingen voor de verkeersproblemen in de stad komen.

TESO-directeur Cees de Waal wijst erop dat een expertiseteam van het Ministerie van Infrastructuur (het O_team) in 2017 een uitgebreid verkenningstraject naar de verkeersproblematiek heeft uitgevoerd. "Naast vertegenwoordigers van de gemeenten Den Helder en Texel heeft ook TESO haar bijdrage geleverd aan dit traject. November 2017 heeft het O_team een eindrapportage opgeleverd. Die rapportage bestaat uit een beschrijving van de huidige situatie, voorstellen voor verbetering en een aanbiedingsbrief. Die brief bevat een stappenplan voor het selecteren van relevante oplossingsmaatregelen. Sinds november wacht TESO op een uitnodiging van de gemeente Den Helder om samen met de diverse stakeholders, op basis van dit stappenplan, maatregelen te selecteren. Mede gegeven het lange voortraject hopen wij voor alle belanghebbenden dat dit snel het geval zal zijn."

Wethouder Hennie Huisman (economie en toerisme) zegt het tol-idee in het kader van de verkiezingsretoriek te begrijpen. "Maar dit is natuurlijk een volstrekt onrealistisch voorstel. We zijn hierover al langer in gesprek binnen de regio en hebben vertrouwen in een goede afloop." De raad stelde eerder €1,3 miljoen voor De Kop Werkt beschikbaar en daar zit ook geld voor het verkeer in Den Helder tussen. Het idee van de Stadspartij riep op Facebook ook direct tal van reacties op. De strekking daarvan was over het algemeen afwijzend en negatief. Er werd echter ook geopperd dat Den Helder wat aan zijn centrum moet doen en moet kijken hoe het een graantje mee kan pikken uit de lange rij wachtenden. Opgemerkt werd ook dat de weg door Den Helder waar het verkeer meestal vast staat van de provincie is en dat die ook wat over de weg (en het tol-idee) te zeggen heeft.

De oude plannen om de haven te verplaatsen kwamen op de social media weer naar voren. Ook Den Oever werd als alternatief genoemd, gevolgd door de opmerking dat het dan toch lastig wordt met de bereikbaarheid van het ziekenhuis. Geurt Visser, oud-wethouder van de Stadspartij die binnen een jaar moest aftreden als wethouder in Den Helder, deed het tol-idee op Twitter af als 'populistisch geroeptoeter' van de lijsttrekker van de Stadspartij.