Rui maakte dit interview over De Loods Texel, het bedrijf dat zijn ouders zijn gestart.
Rui maakte dit interview over De Loods Texel, het bedrijf dat zijn ouders zijn gestart. Foto: Lonneke Legierse

Op de haven: Naam nieuw winkeltje De Loods Texel blijkt ook eerbetoon aan voorvaderen

Arjan Hemelrijk en Lonneke Legierse zijn met hun kinderen Rui, Mas en Kik een winkeltje op de haven begonnen, genaamd De Loods Texel. Voor beiden is het de eerste keer dat zij zo'n onderneming gaan runnen. Hieronder een interview met Lonneke Legierse.

Hoe kwam u op het idee om een winkeltje te beginnen?

Tijdens onze wereldreis kwamen er zoveel ideeën in ons hoofd, die we thuisgekomen zijn gaan uitvoeren. Een plek om alle handgemaakte spullen te laten zien en verkopen is fantastisch! Het is extra leuk dat het op de haven is, omdat Arjan's vader en opa daar een scheepstimmerbedrijf hadden.

Welke producten worden er verkocht?

Op dit moment onze op Azië geïnspireerde biologische shirts, ansichtkaarten en eerlijk geproduceerde tassen. Allemaal zelf ontworpen en gezeefdrukt. Arjan verzint en maakt wekelijks nieuwe producten, nu vooral ingegeven door Texel. We willen 10% van de winst gebruiken voor een door onszelf bedacht project. Tijdens onze wereldreis hebben we op Bali jetpacks geknutseld met de kinderen van de Window to the World School, het lijkt ons leuk om andere reizigers aan te moedigen op deze manier schoolbenodigdheden te schenken.

Hoe worden deze producten gemaakt?

Arjan tekent alle ontwerpen zelf. Vervolgens brengt hij deze aan op zeven. Hij mengt alle inktkleuren zelf, de inkt is overigens veganistisch. Daarna zeefdrukt hij het katoen en het papier. Het hele gezin helpt bij het verpakken.

De naam "De Loods Texel"?

Een loods is een opslagplaats, die je veel ziet op havens. Een loods is ook een gids die schepen veilig de haven binnen loodst. Daarom vonden we het een toepasselijke naam. Pas later kwamen we erachter dat wij allebei voorvaderen hebben die loods waren.

Rui Hemelrijk, Stella Maris Vrije School

Afbeelding