Overleg tussen raadsleden Nick Ran, Jaap Vlaming en Astrid van de Wetering tijdens een schorsing.
Overleg tussen raadsleden Nick Ran, Jaap Vlaming en Astrid van de Wetering tijdens een schorsing. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: raad kent redelijk stabiele personele bezetting

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 7: de personele bezetting.

Het klinkt misschien opmerkelijk, maar de huidige gemeenteraad is de afgelopen vier jaar op gebied van de personele bezetting behoorlijk stabiel geweest. Zeker in vergelijking met de vorige gemeenteraad van 2010-2014.

Er was één afscheiding (Jan Aris Eelman verliet in augustus 2015 Texels Belang en ging verder als de eenmansfractie Eiland Belang) en er vertrokken twee raadsleden. Piet Standaart (TB) vertrok in april 2016 wegens gezondheidsredenen. Marjan de Groot (Sterk Texel) verliet in maart 2017 de raad. Zij kreeg een nieuwe functie op de OSG die veel tijd in beslag nam. Zij werden opgevolgd door Veronne Koot en Cees Hoogerheide.

Raadslid Nico Erwich (Texel 2010) kondigde een paar weken geleden aan dat hij met de nieuwe partij Alternatief meedoet aan de verkiezingen op 21 maart, maar tot die tijd blijft hij namens Texel 2010 steun verlenen aan de coalitie. Texels Belang had in 2015 graag gezien dat Eelman zijn zetel teruggaf aan de partij, maar hij koos voor een éénmansfractie. Bij de steunfracties is er nog wel het vertrek van Joop Groeskamp en Willem Vlas bij TB. Zij gaan naar Sterk Texel. Ter vergelijking met de vorige raad: de raadsperiode 2010-2014 begon met zeven politieke partijen, maar eindigde met tien partijen doordat Nico Waerts, Cees Hoogerheide en Marjan de Groot elk hun partij verlieten en als eenmansfractie verder gingen. Hoewel stabiel in bezetting, klonken de afgelopen jaren wel zorgen over de hoeveelheid 'eenpitters'. D66, CDA, GroenLinks, Sterk Texel en later ook Eiland Belang kennen elk maar één raadslid.

Dat leidde op één of andere manier niet tot instabiliteit, maar dat komt meer door de Texelse situatie van de gemeenteraad. Daar is het vaak een verrassing welke partijen zich achter een collegevoorstel scharen, maar ondanks de vaak wisselende samenstellingen ontstaat er meestal wel een raadsmeerderheid.

Het was wel lastig bij de coalitievorming in 2014. Toen leek een grote coalitie van TB, VVD en PvdA (elk drie zetels) bij voorbaat beklonken, maar TB overspeelde zijn hand. Daarna kwam Texel 2010 (de enige partij met twee zetels) min of meer als enige in aanmerking om met VVD en PvdA een coalitie te vormen. Wat dat betreft, is het voor de toekomstige coalitie van belang welke partijen straks bij de verkiezingen twee of meer zetels weten te halen.