Cruquius Penning

Marc van Rijsselberghe heeft van de gemeente Haarlemmermeer de Cruquius Penning gekregen.

Van Rijsselberghe kreeg de penning voor zijn inspanningen om landbouw mogelijk te maken op verzilte grond. Daardoor kan zoute grond die vroeger als waardeloos werd gezien alsnog gebruikt worden voor de productie van voedsel. De Cruquius Penning is vernoemd naar Nicolaas Kruik, landmeter van beroep. Hij maakte in de achttiende eeuw plannen voor drooglegging van het Haarlemmermeer. Burgemeester Onno Hoes overhandigde de penning.

Volgens het juryrapport openen de inspanningen van Van Rijsselberghe wereldwijd deuren naar een mogelijke oplossing van het wereldvoedselprobleem. "De jarenlange experimenten op Texel hebben geleid tot de succesvolle teelt van zilte aardappels en dzouttolerante groenten." Volgens de jury is de zilte teelt ook van grote betekenis voor vermindering van de CO2-problematiek vanuit veengebieden. Om daar landbouw mogelijk te maken, moet de grondwaterstand omlaag en daarbij komt CO2 vrij uit het veen. Meer zilte landbouw betekent dat er minder veengebieden ontwaterd hoeven te worden.

De gemeente Haarlemmermeer reikt de Cruquis Penning sinds drie jaar uit aan 'pioniers, innovators en dwarsdenkers' op het gebied van de circulaire economie (kringloop-economie).