Parkeren aan de Vogelenzang in Den Burg.
Parkeren aan de Vogelenzang in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Plan was nog niet voldragen"

Het college had tijdens de begrotingsraad op donderdag 9 november al het voornemen om in 2018 de tijden van het betaald parkeren op Texel aan te passen.

Dat werd op 9 november echter nog niet aan de gemeenteraad meegedeeld, omdat het besluit "nog niet formeel was voldragen". Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van D66 waarom de uitbreiding pas op 10 januari bekend werd en niet al tijdens de begrotingsraad begin november ter sprake was.

Het college nam het besluit tot uitbreiding op 19 december, maar het juridisch vastleggen van het besluit gebeurde pas in de eerste collegevergadering van 2018 (dinsdag 9 januari). De bekendmaking duurde daardoor ook langer. Dat leidde tot verbazing, omdat de uitbreiding van het betaald parkeren nu pas tien dagen na de intrede bekend werd. Het betaald parkeren op Texel is sinds 1 januari uitgebreid naar dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur. Dat betekent dat het betaald parkeren nu ook op zondag geldt wat links en rechts bezwaren opriep.

Volgens het college was het bij een groot aantal toeristen echter onduidelijk of er wel of niet betaald parkeren was op zondag en dat leidde tot telefoontjes en mailverkeer met het gemeentehuis en terugbetalingen van parkeergelden. "Dat was het belangrijkste motief om de parkeertijden uit te breiden."

Het college verwacht niet dat de uitbreiding leidt tot meer parkeerinkomsten. De opbrengsten van het Texelvignet gaan naar het Mobiliteitsfonds, maar dat moet zijn ritme nog vinden. Vorig jaar was de storting van de gemeente in het fonds lager dan bedoeld, omdat de inkomsten te hoog waren ingeschat. In 2016 leverde het vignet nog €2,3 miljoen op en ging er zeven ton niet naar het mobiliteitsfonds, maar algemeen naar de gemeentelijke begroting voor onder meer de nieuwe sporthal en het nieuwe onderwijscentrum voor de basisscholen in Den Burg. TOP is momenteel bezig met een strijd om die zeven ton alsnog in het mobiliteitsfonds te krijgen. Volgens de gemeente gaat het om een structureel bedrag en wordt het niet teruggestort.