Leerlingen meten hartslag en bloeddruk bij hun fietsende klasgenoten.
Leerlingen meten hartslag en bloeddruk bij hun fietsende klasgenoten. Foto: Jeroen van Hattum

Spinnen en meten voor biologie

Op de spinbike en bewegen maar. Leerlingen van 5 HAVO van de OSG stapten vorige week voor een les biologie op de spinbikes van Stay Fit in Den Burg om het eigen lichaam te verkennen.

De helft van de leerlingen zat op een spinbike om ongeveer een kwartier lang te fietsen. De andere helft stond met hartslagmeters en bloeddrukmeters bij de fietsende leerlingen om hun hartslag en bloeddruk te meten. Doel was om te zien wat het lichaam doet wanneer er een inspanning wordt geleverd.

"Dit is een manier om biologielessen uit de boeken te halen", aldus docent Lutz Lohse. "We kunnen leerlingen wel een keer op en neer door het trapportaal laten rennen, maar we hebben hier dichtbij school de mogelijkheid om te fietsen. Bovendien is dit een les die ze ook niet snel zullen vergeten." De leerlingen begonnen met vijf minuten warm fietsen, gevolgd door een toenemende inspanning en daarna nog eens vijf minuten rustig uit fietsen.

Voor sommigen was het fietsen meteen een bewustwording dat een beetje extra conditie geen kwaad zou kunnen. "Sommigen konden het merken dat ze niet voldoende bewegen, verkeerde voeding hebben of misschien teveel alcohol drinken." Het ging echter om het meten van de bloeddruk en de hartslag. De resultaten worden later uitgewerkt als de toetsweken achter de rug zijn. Het was de tweede keer dat de leerlingen voor een les biologie naar de sportschool gingen.