Minder bouwruimte op bedrijventerrein

De bebouwingsmogelijkheden op het nieuwe bedrijventerrein in Oudeschild worden teruggeschroefd. Het college heeft dat voorgesteld aan de gemeenteraad.

Het gaat om het gedeelte waar de bierbrouwerij, die nu nog aan de Schilderweg zit, moet komen. De maximale bouwoppervlaktes gaan terug en de bouwhoogtes worden vastgesteld op maximaal tien dan wel vijftien meter. "En vijftien meter is ook vijftien meter", aldus wethouder Eric Hercules.

De bouwoppervlakte voor nieuwe bebouwing van maximaal tien meter hoog gaat terug van 16.261 vierkante meter naar 10.765 vierkante meter. Het bouwoppervlak voor bebouwing van maximaal vijftien meter hoog gaat terug van 14.755 naar 6.691,5 vierkante meter. "Dat betekent dat maximaal zestig procent van het bouwvlak bebouwd mag worden. Daar waar het bouwvlak grenst aan het agrarisch gebied geldt een bebouwingspercentage van dertig procent." De maximale hoogten moeten in het midden komen. Tot nu toe was het mogelijk dat het hele terrein bebouwd zou worden.

De wijzigingen komen voort uit de 26 zienswijzen die zijn ingediend toen het ontwerp-bestemmingsplan voor de uitbreiding van het bedrijventerrein van 4 oktober tot en met 14 november ter inzage heeft gelegen. De meesten ging over de verplaatsing van de bierbrouwerij naar het nieuwe bedrijventerrein die aan de noordzijde van het dorp moet komen. Er waren twee zienswijzen van inwoners van Den Helder die bezorgd zijn over de toename van het verkeer naar de boot als gevolg van de verplaatsing en uitbreiding van de bierbrouwerij.

Burgemeester en wethouders lijken met het terugschroeven van de maximale bouwoppervlakten tegemoet te komen aan bezwaren in het dorp tegen de komst van de Texelse bierbrouwerij. De voorstellen moeten nog besproken worden door de politieke partijen. Toetsingskader voor de bebouwing wordt een beeldkwaliteitsplan dat Vakwerk architecten voor het plangebied heeft gemaakt. Dat is volgens het college mede naar aanleiding van een advies van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling van de provincie Noord-Holland. Het beeldkwaliteitsplan wordt als bijlage toegevoegd aan het bestemmingsplan voor het nieuwe bedrijventerrein en de gemeentelijke Welstandsnota.

Het college wil de verkeersstromen van en naar het nieuwe bedrijventerrein met privaatrechtelijke afspraken gaan vastleggen. Dat betekent dat gemeente en brouwerij met elkaar om tafel gaan om afspraken te maken, zodat het dorp niet belast wordt door vrachtverkeer. Dat was ook een zorg in Oudeschild. Bedoeling is verkeer van en naar het bedrijventerrein langs De Waal te laten rijden. Volgens het college blijkt uit nader onderzoek dat de verkeerseffecten niet leiden tot een aantasting van woon- en leefklimaat.