Het ensemblefestival van Artex wordt altijd druk bezocht.
Het ensemblefestival van Artex wordt altijd druk bezocht. Foto: Job Schepers

"Altijd vernieuwen"

"Artex Kunstenschool is er voor jong en oud en het aanbod is breed. Bovendien proberen we het aanbod ook ieder jaar te vernieuwen. Van lezingen tot muzieklessen en de beeldende tak. Maar ook fotografie en vloggen. We zijn er voor heel Texel."

Aan het woord Artex-directeur Sander Boschma. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor een groot deel van culturele educatie op het eiland. "In totaal verzorgen we lessen voor ruim 2.700 leerlingen en cursisten; 1.000 leerlingen van de Texelse scholen, waar wij onder meer muzikale vorming, beeldende vorming en theaterlessen verzorgen, en 1.700 cursisten in ons vrijetijdsonderwijs."

"Ons vrije tijd aanbod is voor jong en oud. Je kunt daarbij denken aan schilderklassen, dans- muziek- en theaterlessen. Het hele jaar door starten er korte cursussen en met de jaarcursussen kun je het hele jaar door starten. Je hoeft niet eerst maanden te wachten voor er een nieuwe lesperiode begint om met bijvoorbeeld saxofoonles te beginnen. Bovendien kan je altijd twee proeflessen nemen, zodat je kan kijken of een cursus echt bij je past. Maar het is ook mogelijk om series van vijf lessen te nemen", vertelt hij. "Een veelzijdig en wisselend aanbod is belangrijk."

Texel is volgens Boschma een echt cultuureiland. "Het culturele aanbod op Texel is enorm breed. En de cultuur is ook echt van en voor de Texelaar. Dat moeten we koesteren denk ik. Dan heb ik het niet zozeer over het aanbod van Artex, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de cultuurnacht en de Lange Juni, die tonen een prachtig gevarieerd cultuuraanbod op Texel."

Toekomstmuziek

Artex, nu nog gevestigd aan het Schilderend, is bezig met de gemeente, bibliotheek en Young4Ever een verhuizing aan het onderzoeken. "De huidige huisvesting is sterk verouderd en wij zouden in de toekomst graag samen in één pand zitten in een cultureel dorpshuis. De gemeenteraad gaat daar nu eerst wat over zeggen, maar de samenwerking en samenscholing vergroot straks de mogelijkheden voor ons drieën en de diverse culturele initiatieven die wij dan ook beter kunnen bedienen. We kunnen dan het hele jaar de hele dag open zijn, er is meer ruimte voor talentontwikkeling en het cursusaanbod kan het hele jaar doorgaan."

Voor komend jaar is het cursusaanbod verder uitgewerkt. Zo zijn er meer kunst-, cultuur- en muzieklezingen en hebben we een vlogcursus die aansluit bij de jeugdwensen van deze tijd. Ook komt er in navolging van het succesvolle Iers Festival een nieuw eendaags muziekfestival. "Artex is er voor iedereen en we luisteren graag naar onze cursisten. Als mensen ideeën hebben over cursussen die we nog niet hebben, dan horen we dat graag en gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn en of er voldoende animo is."

Boschma hoopt dat iedereen zaterdag een kijkje komt nemen op de open dag van Artex Kunstenschool die gehouden wordt van 13.30 uur tot 16 uur.