Achter de schermen

Avondje toneel

Het is me nou al een paar keer opgevallen: in dit tijdperk van social media, tablets en piepende telefoons is het een verademing om een avondje naar het amateurtoneel te gaan. Zo ook afgelopen zaterdag in Oudeschild. Het eerste dat op stil gaat, is die telefoon. Niet alleen uit beleefdheid voor de spelers, maar ook voor het eigen welbehagen. Uit dat ding! Je ontdekt dat je echt wel even zonder kan.

Daarnaast is het heerlijk om gewoon ergens naar te kijken zonder tig onderbrekingen in de vorm van reclame, pingende tablets of wat dan ook. Het doek gaat omhoog en je kan minstens een uur (of langer) naar een voorstelling kijken. Het is uiteraard stoer om te roepen 'dat het maar amateurtoneel is', maar daar gaat het niet om. Je bent te gast bij mensen die weken dan wel maanden op hun rol hebben gestudeerd. Al die inspanningen gooien de spelers echt niet in één avond overboord. Die staan hoe dan ook met passie op het toneel!

Dan de pauzes en het wachten in de zaal totdat de voorstelling begint: ideaal moment om even met een ander te kletsen. Niet via dat 'vriêfglaasie' zoals een mobieltje op Texel wordt omschreven, maar gewoon door met je buurman of buurvrouw in gesprek te gaan. Je hoort elkaar en je ziet elkaar. Communiceert toch wat prettiger dan 'praten' via een scherm.

Het geeft een gevoel van rust en ontspanning om zo bij een avondje toneel te zijn. Even onbereikbaar voor de buitenwereld en onderdeel van de mensen met wie je je in dezelfde ruimte bevindt. Iets wat ook allang geen vanzelfsprekendheid meer is als je een groep mensen fysiek op één plek bij elkaar zet. De meesten zijn met het mobieltje in de hand in gedachten vaak toch ergens anders.

Kortom, bij deze een warm pleidooi voor een avondje amateurtoneel in het huidige tijdperk. En dan vergeet ik nog bijna één vast onderdeel: de verloting na afloop. Ideale gelegenheid om namen te leren kennen. Zaterdag in Oudeschild was het tevens een korte cursus 'welke bedrijven zijn er allemaal in het dorp' bij het noemen van de sponsors. Er blijven nog genoeg avonden over om thuis tv te kijken met de telefoon in handen en de tablet op schoot...

Jeroen van Hattum