Herdenking van de Texelaars die in 1953 verdronken bij de watersnoodramp.
Herdenking van de Texelaars die in 1953 verdronken bij de watersnoodramp. Foto: Jeroen van Hattum

Watersnoodramp kostte zes Texelaars het leven

Zes Texelaars kwamen op 1 februari 1953 om het leven bij de watersnoodramp op Texel. Volgende week donderdag is het 65 jaar geleden dat de ramp plaatsvond. Grote delen van Zeeland. Zuid-Holland en West-Brabant liepen onder water, nadat de dijken waren gebroken. Het water kwam als gevolg van een zware noordwesterstorm en springtij tot 3,30 meter boven NAP. Op Texel brak daardoor op zondagochtend 1 februari 1953 de dijk van de Eendrachtpolder.

De Texelaars die in de polder waren om de dijk te beschermen, moesten rennen voor hun leven, terwijl het water binnenstroomde. Willem Dijker, Redmer IJska, Jan Koopman, Dirk Kuip, Wieger Bernardus en Siebren Walsweer verdronken. Vijf van hen kwamen uit De Waal waar ze gezamenlijk op het kerkhof begraven liggen.

Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal en het comité Watersnoodramp 1953 houden donderdag 1 februari om 11.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de hervormde kerk van De Waal. Er worden bloemen gelegd en een video vertoond waarin getuigen en nabestaanden vertellen over de ramp. Het gemeentebestuur legt om 9.30 uur een krans bij het monument op de dijk bij de Eendrachtpolder.