Het strandje van Ceres, het talud is inmiddels versterkt en er ligt stortsteen aan de voet van de dijk.
Het strandje van Ceres, het talud is inmiddels versterkt en er ligt stortsteen aan de voet van de dijk. Foto: Jeroen van Hattum

Verdwijnen van Ceres roept veel emoties op

De Texels Courant blikt in aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Deze keer: het verdwijnen van het strandje bij Ceres.

Het is een onderwerp dat emotie oproept: de verdwijning van Ceres voor de aanleg van de nieuwe zandige waterkering bij de Prins Hendrikpolder. Aan de voet van de nieuwe zanddijk tegen de PH-dijk komt een natuurgebied van tweehonderd hectare en dat gaat over het strandje ten zuiden van Oudeschild heen. In augustus 2018 beginnen de werkzaamheden.

Het proces loopt al wanneer de huidige gemeenteraad in 2014 aantreedt. De vorige raad heeft in 2011 bij het hoogheemraadschap het verzoek gedaan de PH-dijk buitendijks in plaats van binnendijks te versterken, zodat er in de PH-polder 25 hectare landbouwgrond en huizen behouden blijven. Op 30 mei 2013 is de buitendijkse versterking bekrachtigd in een akkoord tussen gemeente, provincie, rijk en hoogheemraadschap. Op dat moment is al duidelijk dat Ceres zal verdwijnen, maar dat valt dan nog niet op.

In de raadsvergadering van 16 november 2016 komt Eiland Belang (Jan Aris Eelman) met een voorstel de zandige waterkering in het algemeen een halt toe te roepen. Hij vindt daarvoor op dat moment weinig steun bij de andere partijen. Stoppen zou getuigen van onbehoorlijk bestuur. Er klinken wel zorgen over de toegankelijkheid van het gebied en Texels Belang komt specifiek met de vraag hoe het zit met het recreatief medegebruik.

Het wordt meer en meer duidelijk wat er gaat gebeuren. Oudeschild is tijdens een dorpsbijeenkomst op 3 april 2017 boos dat Ceres weg moet. Burgemeester Uitdehaag zegt toe er alles aan te doen alsnog een deel toegankelijk te houden. De gemeente heeft volgens hem "helaas niet goed opgelet" in het voorbereidende traject.

Op woensdag 17 mei 2017 stemt het bestuur van het hoogheemraadschap in met de plannen. Alleen Arie Lap uit Den Hoorn is tegen. Die middag protesteren zo'n zeventig Texelaars bij het gemeentehuis in Den Burg tegen de afsluiting, maar dat verandert niets meer aan de besluitvorming. Een week later, tijdens de raadsvergadering van woensdag 24 mei 2017, komen VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en Sterk Texel met een motie om het nieuwe gebied toegankelijk te houden. De motie wordt unaniem gesteund. De partijen staan achter de zandige versterking, maar voelen zich op het verkeerde been gezet door de afsluiting van het nieuwe natuurgebied. Toegankelijk is voor hen dat je net als bij Ceres aan de waterlijn kan komen. De wrevel gaat onder meer naar het Waddenfonds dat €12,2 miljoen meebetaalt. Joost Albers krijgt de gelegenheid om namens de actievoerders in de raadsvergadering een pleidooi voor Ceres te houden. In juli 2017 probeert Texel Belang de hele gang van zaken door de rekenkamercommissie van de Waddeneilanden te laten onderzoeken, maar dat voorstel krijgt alleen steun van GroenLinks en CDA. Voor de rest is het mosterd na de maaltijd.

Het eind van het liedje is dat er een wandelpad, een fietspad en een uitkijkpunt in het nieuwe natuurgebied komen. Het hoogheemraadschap zegt eind 2017 dat dat het maximaal haalbare is binnen de vergunning. Het neemt de emotie over het verdwijnen van Ceres niet weg. Tijdens de jaarwisseling laat burgemeester Uitdehaag weten dat het nieuwe gebied mogelijk toch toegankelijker gaat worden.