Oefening op de dijk bij De Schans.
Oefening op de dijk bij De Schans. Foto: Jeroen van Hattum

Oefening 'noodreparatie' aan dijk

Een stevige westerstorm oftewel weer om misschien even binnen te blijven. Niet bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Combinatie Tessel.

Daar trokken ze gisterochtend meteen naar buiten voor een calamiteitenoefening op de Waddendijk nabij gemaal De Schans. Er was zogenaamd een beschadiging aan de dijk ontstaan, waardoor er een noodreparatie aan het talud moest worden toegepast.

Terwijl de wind om de oren sloeg, werd er een doek (geotextiel) aangevoerd om de zogenaamde beschadiging af te dekken. Met behulp van twee kranen van Werner Dros werd het doek aangevoerd, waarna het beetje voor beetje werd uitgerold. Met behulp van basaltkeien die onderaan de dijk lagen, werd het doek op zijn plaats gehouden.

Het duurde even voor het doek er was, maar toen het was uitgerold, lag het snel verankerd op de zogenaamde beschadiging. Volgens een van de woordvoerders ter plekke wordt nu met basalt geoefend, omdat het al ter plekke lag.

Mocht een dergelijke noodreparatie een keer echt nodig zijn en er is geen basalt voorhanden, dan wordt met dumpers ander materiaal aangevoerd om doek op zijn plaats te houden.

Voor de geschiedschrijving: 65 jaar geleden tijdens de watersnoodramp was het sluisje van De Schans een zwakke plek in de dijk waar het mis dreigde te gaan. Daar werden toen in vliegend weer oude spoorrails in geplaatst om zandzakken op hun plek te houden en zo het gevaar te bezweren.