Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Verkoop huizen in centrum start in april

Aannemingsbedrijf Tuin verwacht in april te beginnen met de verkoop van de tien koopappartementen in de nieuwbouw op de Groeneplaats/Vismarkt in Den Burg.

Dat liet de Helderse aannemer woensdagavond weten tijdens een informatieavond bij Stayokay. Ongeveer zeventig mensen waren daarbij aanwezig. Voor de ruimte op de begane grond voor winkel en horeca worden binnenkort al de eerste belangstellenden benaderd. Makelaar Paul van Heerwaarden gaat inventariseren wat de wensen zijn, waarna hij een advies uitbrengt aan Tuin. Voor zowel de woningen als de benedenruimte is volgens Tuin veel belangstelling.

De woningen, die op de eerste en tweede verdieping van het complex komen, krijgen een oppervlakte van 70 tot 150 vierkante meter. De kosten variëren naar verwachting tussen de €225.000,- en de drie ton, maar dat bedrag noemde directeur Tuin met grote omzichtigheid. Volgens hem komen de exacte getallen in de verkoopbrochure te staan. De ruimte op de begane grond voor winkels en horeca beslaat - naast bergingen en een centraal trapportaal voor de woningen - in totaal 456 vierkante meter.

Tuin moet nog een omgevingsvergunning voor het werk aanvragen. Dat gebeurt binnenkort. Bedoeling is dat de werkzaamheden in het najaar van 2018 starten. De aannemer verwacht een jaar nodig te hebben voor de bouw. Tuin wil daarbij zoveel mogelijk met Texelse aannemers en leveranciers werken.

Het ontbreken van een lift voor de appartementen werd tijdens de bijeenkomst als een gemis genoemd. Volgens Tuin is dat bekeken, maar bieden de zogeheten kavelpaspoorten van de gemeente (waarin de voorwaarden per kavel exact omschreven staan) geen ruimte voor één of meerdere liften. Een traplift is wel mogelijk. Er komen bij de nieuwbouw ook geen parkeerplaatsen. De gemeente is verplicht per woning één parkeerplaats te realiseren, maar dat gebeurt volgens een zegsman van de gemeente elders in Den Burg. Parkeren op de Groeneplaats is geen optie, bedoeling is dat die autoluw wordt waarbij ook de parkeerplaatsen voor de Rabobank op de nominatie staan te verdwijnen. Er moet bij de gemeente nog bediscussieerd worden wat er precies onder 'autoluw' wordt verstaan.

Tijdens de presentatie werd nog eens duidelijk dat de Vismarkt en de Groeneplaats door de nieuwbouw in feite weer twee gescheiden pleinen worden. Wie straks over de Binnenburg loopt, kijkt tussen het Polderhuis en De Lindeboom tegen drie gevels naast elkaar aan. De nieuwbouw bestaat volgens architect Maarten Overtoom van GeO architecten uit Schagen uit vijf gebouwen die samen één complex vormen. Voor het uiterlijk van de gebouwen heeft de architect zich laten inspireren door het art deco van het Polderhuis, het oude raadhuis dat vroeger op de hoek Vismarkt/Groeneplaats stond, het uiterlijk van een pakhuis en Texelse topgevels.

Het gebouw dat geïnspireerd is op het oude gemeentehuis kijkt uit op het park. Aan de voorzijde van gebouw komt een serre en ongeveer zeventig vierkante meter aan ruimte voor een terras voor een eventuele horecagelegenheid. Het 'pakhuisgebouw' komt op de hoek Vismarkt/Groeneplaats, de gebouwen die geïnspireerd zijn op de Texelse topgevels en het Polderhuis kijken uit op de Groeneplaats in de richting van de Zwaanstraat. Daar komt de mogelijkheid voor zo'n 140 vierkante meter aan terras (rekening houdend met de markten). De reacties waren over het algemeen positief. Tuin lieten weten dat zij alleen de grond van de vijf uitgegeven bouwkavels hebben gekocht. De rest eromheen is van de gemeente en die komt nog met een herinrichting van de Groeneplaats en de Wezentuin.