Katrijn van der Vlerk en Brigitte Hollands met de medewerkers van de keuken in de Gollards.
Katrijn van der Vlerk en Brigitte Hollands met de medewerkers van de keuken in de Gollards. Foto: Jeroen van Hattum

Keuken Tafeltje-Dekje kan in Gollards blijven

De Gollards in Den Burg behoudt mogelijk alsnog een centrale keuken. Dat betekent dat de maaltijdvoorzieningen van Tafeltje-Dekje na 2019 gewoon op de huidige voet door kunnen blijven gaan. Restaurant het Eethuys kan dan ook blijven bestaan.

Dat hebben zorgmanager Katrijn van der Vlerk van de Gollards en directeur Brigitte Hollands van Texels Welzijn bekendgemaakt. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de centrale keuken en het Eethuys zouden verdwijnen, maar de Raad van Bestuur van Omring heeft dat in heroverweging genomen. Aanleiding was het maatschappelijk belang dat met Tafeltje-Dekje en het Eethuys als ontmoetingsplek voor de directe omgeving gediend is.

Omring heeft nu besloten om de bestaande keuken van het Eethuys te vergroten, zodat daar in de toekomst de maaltijden voor Tafeltje-Dekje kunnen worden klaargemaakt. De Raad van Bestuur is bereid de jaarlijkse hogere exploitatiekosten voor de keuken, geraamd op €52.000,-, geheel voor haar rekening te nemen. Bedoeling is dat een eenmalige investering van €140.000,- voor verbouw van de keuken en het vernieuwen van verouderde apparatuur voor Tafeltje-Dekje uit de samenleving komt.

Hollands en Van der Vlerk zijn inmiddels met diverse fondsen en de gemeente in gesprek met een verzoek of zij een bijdrage voor de nieuwe keuken willen leveren. Omring heeft aangegeven half maart graag duidelijkheid te willen hebben of het lukt de benodigde €140.000,- bij elkaar te krijgen. Daarna wordt begonnen met de eerste tekeningen en bestek voor de verbouwing van de Gollards. De verbouw begint als de geplande nieuwbouw van zorgwoningen op het 'Landje van Pelgrim ' aan de Pontweg in Den Burg klaar is. De Gollards komt dan te bestaan uit appartementen (met eigen keuken) en buurtkamers waarin samen op kleinschalige wijze kan worden gekookt en gegeten.

Van der Vlerk en Hollands zeggen blij te zijn met de ontwikkelingen, onder meer omdat er nu duidelijkheid kon worden gegeven aan medewerkers en vrijwilligers. Het zag er aanvankelijk naar uit dat Tafeltje-Dekje na 35 jaar een nieuwe partner en een nieuwe locatie moest zien te vinden. Het wekte ook de nodige zorgen bij Texelaars die de dagelijkse voorziening van een verse warme maaltijd voor veelal oudere dan wel kwetsbare Texelaars in het geding zagen komen.

Een werkgroep bekeek de afgelopen tijd alternatieven voor Tafeltje-Dekje, maar Ideeën om particulieren of cateringbedrijven te laten koken, stuitten op praktische problemen. De werkgroep deed vervolgens een dringend beroep op Omring om een centrale keuken in stand te houden. Van der Vlerk: "Er is een businesscase opgezet om de kosten in beeld te brengen, waarna het besluit is genomen om een keuken in stand te houden met de voorwaarde dat er €140.000,- wordt gevonden voor een eenmalige investering in de vernieuwing." De cliëntenraad van de Gollards heeft zich positief opgesteld ten opzichte van de ontwikkelingen.

Tafeltje-Dekje was in 2017 goed voor 25.000 maaltijden op Texel, dat waren er 1500 meer dan in 2016. Via de werkgroep kwam er onder meer een aanbod van de Texelse landbouw om te kijken of zij producten voor Tafeltje-Dekje kunnen verzorgen. Bekeken wordt ook of er in de nieuwe keuken mogelijk leer-werktrajecten kunnen komen voor Texelaars die buiten het arbeidsproces zijn geraakt.