Jacco Dros en Wouter de Waal aan het werk achter de schermen voor de pulscampagne in het Europees Parlement.
Jacco Dros en Wouter de Waal aan het werk achter de schermen voor de pulscampagne in het Europees Parlement. Foto: Jeroen van Hattum

"Feiten deden er helemaal niet meer toe"

Verbazing en ongeloof bij Jacco Dros en Wouter de Waal. Zij coördineerden de afgelopen weken vanaf Texel een campagne om Europarlementariërs te informeren over pulsvisserij. Ze kwamen terecht in het krachtenveld waarin nepnieuws en uit zijn verband getrokken verhalen de boventoon voerden.

Foto's van scharren met rode stippen die moesten aantonen dat de dieren gewond waren geraakt door pulsvisserij. De rode stippen dienden als 'bewijs' van de verwondingen. Tot verbazing van Dros en De Waal gingen de foto's moeiteloos rond in Brussel en Straatsburg, terwijl het in werkelijkheid stippen van een virus waren.

Het is zomaar een voorbeeld van het 'fake-nieuws' dat ze voorbij zagen komen in de strijd om de pulsvisserij. De twee waren in opdracht van Pim Visser, directeur van belangenbehartiger VisNed van de kottervisserij, de afgelopen weken bezig om Europarlementariërs te informeren. De insteek was de Europese politici zoveel mogelijk te voorzien van feiten, maar het werd welhaast een strijd tegen een ongrijpbaar monster.

Dat had een gezicht in de vorm van de niet-gouvernementele organisatie Bloom die zich openlijk afzette tegen de pulsvisserij. Het was volgens Dros en De Waal schimmig wie zich achter die organisatie ophielden en hoe de geldstromen liepen, maar de lobbyisten van de ngo liepen intussen door de gangen van het Europees Parlement om hun werk te doen. Een ngo is een organisatie die los staat van de overheid en belangen aan de orde stelt.

Zelf zetten De Waal en Dros de afgelopen weken campagne door dagelijks één of meer berichten bij alle 751 leden van het Europees Parlement af te leveren. Die werden bijgehouden op www.pulse-fishing.eu). Er waren diverse vertegenwoordigers in Brussel, op Texel waren De Waal en Dros actief. Carst Komdeur en Ralph Grabowski werkten mee met het versturen van mailings aan de Europarlementariërs en het maken van informatiemateriaal. Het bleek echter zeer lastig om iedereen met de feiten te bereiken. "Dan heb je een bijeenkomst met visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Universiteit en daar zie je dan twintig man verschenen."

Intussen werd er strijd geleverd tegen beeldvorming dat pulsvisserij gelijk zou staan aan massavernietigingswapens, Franse chefkoks die verklaarden dat er "niet te werken was" met pulsvis, fraai vormgegeven posters dat wetenschappers zouden frauderen en plaatjes van kromgetrokken vissen. Dros, die vaker opdrachten voor de visserij uitvoert: "Dit heb ik niet eerder meegemaakt, het leek wel alsof alles geoorloofd was." De Waal: "Dit is een nieuwe realiteit waar je rekening mee moet houden. Feiten doen er niet toe, het gaat om het bespelen van het sentiment."

Hoewel het er slecht uitziet voor de pulsvisserij, is de strijd nog niet gestreden. De Europese Commissie en de Raad van Visserijministers in Europa hebben ook nog een stem in het geheel. Volgens Dros en De Waal is het zaak door te blijven gaan met informeren. "Als je nu het bijltje erbij neergooit, geef je je gewonnen."

De twee speelden even met de gedachte zelf ook op het sentimentenorgel te gaan ("met foie gras etende Fransen"), maar die stap wordt niet genomen. "Het is schrikwekkend om te zien hoe parlementsleden bewerkt worden. Het is vooral sneu voor de kottervissers die doordeweeks op zee zitten om hun werk te doen. Die komen niet toe aan dit soort zaken, maar ze zijn er nu wel de dupe van."