Beeld van de vissershaven op vrijdagmorgen.
Beeld van de vissershaven op vrijdagmorgen. Foto: Gerard Timmerman

Texelse pulsvissers dupe van Franse propaganda

Een drama dreigt voor de Nederlandse pulsvisserij, onder hen acht Texelse kotters. Dinsdag stemde het Europees Parlement - onder aanvoering van vooral de Fransen - voor een totaalverbod op deze vorm van visserij. "Een dramatische uitkomst", stelt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

Bij Nederlandse vissers is er onbegrip. Vanaf 2009 investeerden de vissermannen - met de Texelse vloot in de voorhoede - tonnen om over te kunnen stappen op pulsvisserij. Met deze techniek worden schol en andere bodemvissen met kleine elektrische schokjes uit de bodem gelokt. Daardoor hoeven geen zware kettingen meer gebruikt te worden. De effecten? Minder brandstofverbruik, minder bodemberoering, minder bijvangst en minder CO2-uitstoot. De Nederlandse vloot lijkt dan ook vooral het slachtoffer van een propagandacampagne die gevoerd werd vanuit Frankrijk. Daar is de vloot sterk verouderd en ontbreken de middelen om te investeren. Onwaarheden werden niet geschuwd in hun campagne. "Nederland zou vissen met 'massavernietigingswapens' en er werden afbeeldingen verspreid van vissen met een grote bliksemschicht er doorheen, hetgeen de indruk wekte dat de vissen geëlektrocuteerd worden.

Grafstemming

De verslagenheid onder de Nederlandse vissermannen is groot. Vanaf zee reageert Martijn van den Berg - alias de Schrijvende Visser - in een emotionele videoboodschap vanaf de TX19. "Dank je wel Europa. Bedankt voor het verwoesten van de levens van de Nederlandse visserijfamilies. Dit is wat jullie altijd al wilden." De TX19 is eigendom van de familie Krijnen. Mede-eigenaar Dirk Frido is al niet veel vrolijker. "Er heerst een grafstemming aan boord. Als dit doorzet, is het na dit jaar gebeurd met de pulsvisserij. Alle investeringen voor niets. We gaan terug in de tijd. Er moet ander tuig op, dat hebben we gelukkig nog liggen. Dit geldt niet voor alle vissers. We hebben tonnen geïnvesteerd. En wat denk je van het brandstofverbruik, van vijftien ton naar 25 ton gasolie. De kosten gaan enorm stijgen."

Een zelfde verhaal vanaf de TX36. Jaap van der Vis en zijn mannen zijn al sinds 2008 bezig met deze innovatie. "We zijn in het pak genaaid door de Fransen. Het is alsof je nu alle zonnepanelen van het dak afhaalt, omdat het mos er onder niet meer kan groeien. Als dit echt doorgaat, vloeit er straks 80 miljoen extra liter gasolie de zee in. De brandstofprijzen gaan weer omhoog, dus je kunt je voorstellen wat dat met de kosten doet. De natuur is de grootste verliezer. Er is niet met feiten gewerkt, maar met onwaarheden. Maar we blijven strijdbaar", vertelt Jaap van der Vis.

Natuur ook grote verliezer bij verbod pulsvisserij

"Dit is een enorme klap voor de Nederlandse vloot. Maar we blijven vechten tot de laatste snik. We gaan alle zeilen bijzetten om het verstand bij de mensen terug te brengen. Zelfs milieuorganisaties als Greenpeace en Stichting De Noordzee juichen het pulsvissen op bepaalde punten toe", stelt Maarten Drijver,voorzitter van VisNed. De tegenstanders van de pulsvisserij maakten onder meer gebruik van informatie uit een rapport van IMARES/ WMR over breuken in wervels bij kabeljauw. "Dat is alleen in deze tijd van het jaar - als het water koud is - en bij - grote en middelgrote -kabeljauw die tegen de puls aanzwemt. Het geldt niet voor de kabeljauw die langs het net zwemt. Bovendien is de totale vangst vanuit de platvisindustrie afgelopen jaar denk ik nog niet eens één procent geweest. Daarnaast gaat kabeljauw ook dood als ze met een boomkor-tuig gevangen worden. Alle voordelen over de pulsvisserij in hetzelfde rapport hebben de Fransen maar even achterwege gelaten. Dit is vechten tegen sentiment vanuit een verouderde sector. Niet tegen feiten. De grote verliezer, na de visserijsector, is de natuur.

Maandag zitten we met de minister om een plan de campagne te smeden. Als de pulsvisserij aan banden wordt gelegd, kun je er op wachten dat de NGO's dan in opstand komen omdat er netten over de bodem slepen. We moeten er alles aan doen - met hulp van de regering en wetenschappers - om duidelijk te maken dat dit verbod rampzalige gevolgen heeft", besluit Drijver. Een sprankje hoop: de positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers.