De Groeneplaats waar in het najaar de nieuwbouw moet beginnen.
De Groeneplaats waar in het najaar de nieuwbouw moet beginnen. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: besluit tot beperkte nieuwbouw op Groeneplaats

De Texelse Courant blikt, in aanloop naar de verkiezingen, terug op de besluitvorming in de raadsperiode 2014-2018: de ontwikkeling van de Groeneplaats.

"De komende vier jaar wordt niet gebouwd aan de Groeneplaats." Het staat letterlijk in het samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel uit 2014. Er staat echter ook dat een heroverweging kan plaatsvinden als de economie sneller aantrekt dan verwacht en dat gebeurt in 2016.

In de commissievergadering van 10 mei 2016 bespreken de politieke partijen een voorstel van het college om beperkt te gaan bouwen. Bedoeling is 40 procent uit te voeren, oftewel 650 vierkante meter commercieel vastgoed. Conform het samenwerkingsakkoord wordt dat gekoppeld aan een nieuwe visie op het winkelaanbod (Retailvisie) op Texel.

Voor diverse Texelaars is het wennen als in 2017 het besef komt dat er gebouwd gaat worden. Voor de politieke partijen is dat al in 2016 geen discussie meer. De raad heeft dan immers al een paar keer besloten te gaan bouwen. Het bestemmingsplan Den Burg van 16 december 2013 biedt daar ook alle ruimte voor. Daarin wordt rekening gehouden met nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Vismarkt, het oude Raaksje en de hoek Groeneplaats/Parkstraat.

In de commissievergadering van 10 mei 2016 uit de werkgroep Hartversterkend haar teleurstelling dat het maar 40 procent wordt. De werkgroep is en blijft voorstander van een volledig herstel van de oude ringstructuur van Den Burg. Tijdens de raadsvergadering van 25 mei 2016 besluit de raad unaniem tot nieuwbouw. Op voorstel van Texels Belang wordt in de stukken opgenomen dat het college de kavels tegelijk moet uitgeven, zodat er geen lange bouwperioden komen of gaten in de nieuwbouw ontstaan. De VVD is wat minder enthousiast dat er zeven ton moet worden afgeboekt als gevolg van de verminderde nieuwbouw. De uitstel van de plannen heeft al tot eerdere afboekingen geleid van bij elkaar ongeveer drie miljoen euro.

Het is daarna lang stil rondom de Groeneplaats, totdat in november 2017 bekend wordt dat aannemingsbedrijf Tuin in Den Helder mag gaan bouwen. Er zijn archeologische opgravingen en Ericka Voortman komt met het idee het blootgelegde verleden zichtbaar te laten blijven in een openluchtmuseum. Dat laatste wordt afgeraden door het college. Zoals het er naar uitziet, start de nieuwbouw in het najaar van 2018 en dat is dan iets meer dan vier jaar na de vaststelling van het samenwerkingsakkoord in 2014.