Schapenfokker Dennis Kuiper bij zijn dieren op de Hogeberg.
Schapenfokker Dennis Kuiper bij zijn dieren op de Hogeberg. Foto: Gerard Timmerman

Kampioen duurt jaren

Over de schapenfokkerij wordt wel gezegd dat het vak vergrijst. Dennis Kuiper is het bewijs van het tegendeel, hij behoort tot de generatie jonge fokkers. Hij is één van de inzenders bij de Winterkeuring zaterdag 20 januari bij manege Zoetelief.

"Wat is een goeie ram? Goeie vraag. Ik kijk naar de maten, de lengte, de schofthoogte, het beenwerk en of er een goeie kop op zit. Maar als je er eentje aankoopt, blijft dat altijd een gok." Zoals die ram die Dennis afgelopen zomer samen met René Mantje kocht van een fokker in het Friese Tolbert. "Kampioen en reservekampioen geweest. Gekocht om het koppel te verbeteren. Hij moet zich nu gaan bewijzen, de nakomelingen worden van het voorjaar geboren."

Spannende tijden dus. De ram, overigens aangekocht via Facebook, want ook schapenfokkers zoals Dennis benutten de moderne techniek, is zaterdag 20 januari in levenden lijve te zien tijdens de Winterkeuring in de manege van de familie Zoetelief. Net als drie ooilammeren en een ramlam uit de stal van Dennis, één van de Texelse fokkers die meedoen aan de winterkeuring.

Dennis komt niet uit een familie van veehouders. Maar zijn interesse voor schapen dateert al van geruime tijd geleden. "Ik begon met zes sochies uit de stal van Kees Witte van Zuidhaffel. Dat moet rond 2004 geweest zijn." Die zes van toen zijn inmiddels uitgegroeid tot een flink koppel schapen, die hij onder meer heeft grazen op de Hogeberg. Als hobby, zijn brood verdient hij als bedrijfsverzorger, waarvoor hij sinds vier jaar als zelfstandig ondernemer bij bedrijven langs gaat. Voor het bekappen van koeien, insemineren, schapen scheren of ander werk. Zo komt hij bij menig boer op het erf, spreekt hij nog wel eens iemand en doet veel contacten op. En is de ene dienst de andere waard. "Tijdens de lammerij schaar ik mijn schapen in bij Piet Kooiman en dan help ik hem weer met andere dingen." De fokkerij van schapen heeft al lang zijn interesse. "Ik ging vaak kijken bij de winterkeuring. En bij de Schapenfokdag in september hielp ik Piet Kooiman. Op een gegeven moment dacht ik: daar passen mijn dieren ook wel tussen. Zo ben ik gestart met het fokken voor het Texelse schapenstamboek. Mijn doelstelling is een goed functioneel schaap, dat ook leuk kan meedoen op de keuringen. Daar probeer ik nu naartoe te werken. Want je fokt niet zomaar een kampioensram of –ooi. Het duurt jaren. Ik probeer goeie rammen aan te kopen, kwaliteit waarvan je hoopt die het jaar erop terug te zien in de lammeren. Keuringen zijn altijd een mooie graadmeter om te bepalen of de keus juist is geweest."

"Ik heb al een paar keer meegedaan op de Texelse Schapenfokdag. Ik zat in de middenmoot. Niet slecht, maar er zijn altijd verbeterpunten. Op keuringen kijk ik zelf ook goed om me heen. Want daar leer je van. Ook een ram die in jouw ogen misschien wat minder is, kan weer zijn goeie kanten hebben. Als fokkers komen we ook geregeld bij elkaar en praten we over de schapen. Want je leert ook van elkaar. Qua leeftijd doen we het landelijk gezien niet slecht. Gemiddeld zijn we jonger dan aan de vastewal." Een voordeel, want schapenfokkerij is behalve een scherp oog voor kwaliteit en wat geluk ook een kwestie van lange adem. De Winterkeuring begint om 11:15 uur en duurt de hele middag. Iedereen is welkom een kijkje te nemen.