Slager Willem Goënga, promotor van Texelse lamsvlees en ontwikkelaar van afgeleide producten, zoals lamsham, -paté, -worst, etc. De foto is van 1991.
Slager Willem Goënga, promotor van Texelse lamsvlees en ontwikkelaar van afgeleide producten, zoals lamsham, -paté, -worst, etc. De foto is van 1991. Foto: Archief Texelse Courant

Ambassadeur van Texels lamsvlees

President Chirac at het, zoals veel andere prominenten van zijn lamsvlees smulden. Slager Willem Goënga was dé ambassadeur van Texels lamsvlees.

Goënga zette Texels lamsvlees op de kaart. Slaagde er in om er een herkenbaar en onderscheidend Texels product van te maken, zoals hij zich ook inspande voor de promotie van Echt Texelse producten, opgericht als de Vereniging Texelse Producten Promotie, de VVV, Hoornder Donderdagen en het was ook Goënga die de Landbouwdag naar Den Hoorn haalde.

Zoon van Minne Goënga, die in 1935 een slagerij begon in Den Hoorn. Willem ging naar de landbouwschool, maar hield het na een paar jaar voor gezien en ging als jongen aan de slag in het ouderlijk bedrijf en leerde zo het slagersvak. Nam later samen met broer Otto het bedrijf over. Lange tijd alleen slagerij, waarbij met een busje bestellingen over het eiland werden rondgebracht. Na verloop van tijd gingen de Goënga's ook levensmiddelen verkopen, maar Otto en Willem bleven in de slagerij. Het bedrijf groeide en was in de jaren zestig zelfs een poosje de grootste supermarkt van Texel. Gerund door Willem en Otto en hun echtgenoten Benna en Neeltje. Waar Otto zich meer op het kantoorwerk en de kruidenierswaren ging richten, deed Willem de slagerij. Creatief als hij was - ik zou ook een goede kok zijn geweest - , speelde hij heel vindingrijk in op de toenemende vraag naar lamsvlees(producten). Zo ontwikkelde hij lamsham, -paté, - worst en allerlei andere delicatessen, menigmaal in samenwerking met Els Veeger en Willem Ham van Het Kompas. Voorvechter van het Texels product en promotor van lamsvlees. Altijd met een verhaal, voor menig blad werd hij geïnterviewd.

Een ondernemer en gangmaker in hart en nieren, als jongen organiseerde hij als lid van de jeugdclub in Den Hoorn allerlei activiteiten. Samen met Huib Dros en Cor van Heerwaarden nam hij het initiatief voor de Hoonrder Donderdagen, de dorpsmarkt is nog elke zomer een succes.

Ook initiatiefnemer van de Landbouwdag. Het idee ontstond in Opmeer, waar hij trouw bezoeker was van de landbouwdag aldaar. "Dat kunnen wij ook op Texel", trok hij deze dag naar Den Hoorn, waar de Texelse landbouw zich nog elk jaar op grootste wijze presenteert.

Maar hij manifesteerde zich ook op andere gebieden. Fervent liefhebber van paarden, als menner zat hij menigmaal op de bok. Verdienstelijk ook, onder meer winnaar van de zilveren zweep op het Concours Hippique. Ook vast gezicht tijdens de ringsteekwedstrijden.

Voor de paardenwereld verrichtte hij veel werk. Paardenvriend Piet Daalder omschreef Goënga als een man die vaker het gaspedaal dan de rem gebruikt. "Hij is goed voorwaarts, zoals we bij paarden zeggen. En je kunt er beter één hebben die je moet houwen, dan die je moet douwen." Lovende woorden toen Goënga in 2006 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd.

Goënga ging een feestje niet uit de weg. Zo was hij ooit Prins Carnaval van Nollendonck (Den Hoorn), voorzitter van de ijsclub en trouw lid van de biljartclub. Maar tot op hoge leeftijd ook actief in de slagerij, van het voorjaar hielp hij nog met het uitbenen van lammeren in het familiebedrijf, inmiddels voortgezet door de derde generatie Goënga.

Woensdag overleed Willem Goënga, net 75 jaar geworden.