Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

"Auto"

Een paar maanden geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald en vorige maand was het dan echt zo ver: Ik werd 18. Dit betekende vrijheid als het gaat om rijden in een auto. Voor mijn achttiende mocht ik al rijden met begeleiding (waarvoor dank, mam), maar zonder begeleiding rijden is toch anders.

Ik ben een gelukkig man, want ik kan altijd de auto van mijn opa lenen. Extreem aardig natuurlijk, en ik maak ook dankbaar gebruik van de auto. Ik vind het super fijn om gewoon snel naar een ander dorp te kunnen zonder bezweet aan te komen omdat je weer eens wind tegen hebt, of helemaal doorweekt omdat het weer eens regent.

Als ik erover nadenk klink ik, met alle respect, toch een beetje als een bejaarde: Ik ben door de auto veel mobieler geworden. Ik ga veel sneller naar vrienden buiten Den Burg en ik vind het ook ineens minder erg om te werken in De Koog, en dat terwijl ik een goede fiets heb en prima functionerende benen.

Hier staat natuurlijk wel tegenover dat ik in plaats van een halfuurtje fietsen naar De Koog een paar minuten op m'n reet zit. Niet erg sportief. Ook is met de auto gaan natuurlijk wat duurder dan fietsen. Toch ben ik wel heel blij met de mogelijkheid. Zeker zo in de winter is het wel erg lekker om niet half bevroren op je bestemming aan te komen.

Mijn goede voornemen is wel om in de zomer toch wat vaker de fiets te pakken, dan compenseert dat ook een beetje en kan ik met een goed gevoel de auto pakken nu. In de zomer is fietsen helemaal nog zo erg niet. Ik zie mezelf al zitten, in de zon met windje in de rug. Dan fiets ik zonder te zeuren naar De Koog hoor. Tot die tijd weer terug is blijf ik echter lekker met de auto gaan. Bedankt opa.

Jeffrey Eelman