"Nieuwe handhavers werven op eiland"

De gemeente gaat binnenkort op zoek naar Texelaars die een opleiding willen volgen voor toezicht en handhaving.

De gemeente gaat daarvoor werven op het eiland. Er zijn mensen nodig bij Vergunningen, Toezicht en Handhaving op het gemeentehuis. Daar heeft eind vorig jaar een handhaver ontslag aangezegd gekregen en een handhaver is vertrokken naar de overkant, waardoor het aantal handhavers is afgenomen.

De gemeente wil over het ontslag en het vertrek desgevraagd absoluut niets zeggen, omdat nooit ingegaan wordt op individuele situaties van medewerkers. Volgens de gemeente staan werkzaamheden bij Vergunningen, Toezicht en Handhaving op het moment ook niet onder druk, maar zijn er op termijn wel mensen nodig. "Je ziet dat het momenteel in heel Nederland moeilijk is om aan handhavers en toezichthouders te komen." Door onder Texelaars te gaan werven voor het volgen van een opleiding, hoopt de gemeente op termijn alle werkzaamheden op gebied van vergunningen, handhaving en toezicht op te kunnen vangen.

Wat handhaving betreft, zijn er twee takken van sport. De gemeente doet zelf aan handhaving en sinds 2014 is de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD) die een deel van de handhaving op Texel verricht. De handhaving vanuit de gemeente richt zich onder meer op zaken die voortvloeien uit het omgevingsrecht (bouwen, ruimtelijke ordening en (brand)veiligheid), de Algemene Plaatselijke Verordening en bijzondere wetten zoals de Drank-en Horecawet (DHW). De handhaving vanuit de RUD is specifiek op het gebied van de milieuwetgeving voor zeventien gemeenten in Noord-Holland in totaal.

Wat de handhaving van de RUG betreft, heeft het college het aantal geplande controles voor 2018 laten terugschroeven van 194 naar 159. Dat bespaart bijna 20 mille en daarmee vangt het college een kostenstijging van 20 mille voor het op orde brengen van de ICT binnen de RUD op. Het college liet in een brief aan de gemeenteraad weten een vermindering van 35 controles verantwoord te vinden. Die gedachte is mede ingegeven door het feit dat de RUD in 2017 tot september pas 30 van de 115 geplande controles had uitgevoerd. De dienst bleef achter bij de planning. In september werd begonnen met een inhaalslag.

De provincie Noord-Holland heeft recent de kwaliteit van de werkprocessen en de beleids- en administratieve processen van de handhaving beoordeeld en daarbij zijn de processen van de gemeente als 'adequaat' beoordeeld en dat is het hoogst haalbare. Het college zegt daar zeer tevreden mee te zijn. De RUD kreeg het advies beleid te formuleren in meetbare doelen en inzichtelijk te maken hoe de uitgevoerde werkzaamheden hebben bijgedragen aan de doelen.