Jelle Pekel aan het werk in de keuken van restaurant Het Vierspan.
Jelle Pekel aan het werk in de keuken van restaurant Het Vierspan. Foto: Familie Pekel

Jelle Pekel culinaire trendsetter

Jelle Pekel van restaurant Het Vierspan huldigde strenge principes in zijn keuken. Zijn producten mochten uitsluitend van de beste kwaliteit zijn. "Die kosten misschien wat meer, maar van een boomstam kan ik nou eenmaal niks maken."

Pekel groeide op in Franeker als zoon van een groenteboer. Hij koos voor de Bakkers Culinaire Vakschool. Creativiteit zat in de familie, misschien was dit de reden dat hij kok wilde worden. Tijdens zijn militaire dienst voer hij als kok-bakker aan boord op onder meer Zuid- en Midden-Amerika. Het advies op school om zoveel mogelijk ervaring op te doen, knoopte hij in zijn oren. Hij was zelf de tel kwijtgeraakt van het aantal bedrijven waar hij had gewerkt. Begin jaren zeventig belandde hij via schoonzus Roelie Bakker op Texel. Joop Kikkert van het Badhotel in De Koog vroeg of hij bij hem kwam werken. Na een jaartje of zeven, acht stapte hij over naar Hotel Opduin.

Na een tussenstop in De Lindeboom namen ze in 1985 Het Vierspan over. Jelle in de keuken, echtgenote Hiske in de bediening, zo runden ze de zaak met z'n tweeën, later kwam zoon Eric er bij. Het Vierspan bouwde in 25 jaar een goede naam op, op Texel en daarbuiten.

Gevraagd naar zijn favoriete restaurant zei Jan Wolkers in deze krant: "Die Jelle Pekel is fantastisch, dat is een topkok." Pekel serveerde de gerechten alsof het schilderijtjes waren. Veel Texelaars, gewend aan grote porties die je snel naar binnen kon werken, moesten wennen aan Pekels verfijnde gerechten, in kleinere porties opgediend. Ook de prijs moest wennen. Maar, ook al kwamen ze er niet zo vaak, Texelaar prezen het restaurant wel aan bij hun gasten. En uiteindelijk leerde Pekel de Texelaars ook het lamsvlees te waarderen. Lamsvlees was veruit favoriet onder zijn gasten, met vis als goede tweede. Ook zijn Texelse kwarktaart behoorde tot de favorieten. Zijn werkwijze kreeg navolging op Texel, in de Gravenstraat, nu veel restaurants rijk, en daarbuiten. Een culinaire trendsetter, die ook collega's hielp. "Kennis moet je delen", zei hij.

Pekel zocht niet de publiciteit, maar kreeg wel veel journalisten over de vloer. Menigmaal stond Het Vierspan in de Top 500 van het Horecavakblad "Lekker".

Jelle Pekel overleed maandag op 71-jarige leeftijd.