Tijden betaald parkeren op Texel uitgebreid naar avond en zondag

De tijden van het betaald parkeren op Texel zijn per 1 januari uitgebreid naar de avonduren en de zondag.

Voortaan geldt het betaald parkeren van maandag tot en met zondag van 8.00 tot 20.00 uur. Tot eind vorige maand was het van 9.00 tot 18.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Volgens het college sluiten de nieuwe betaaltijden beter aan bij de winkeltijden en zijn ze helder te communiceren. Bezitters van een Texelvignet merken volgens het college niets van de uitbreiding, het heeft wel gevolgen voor mensen die los een parkeerkaartje kopen of met de telefoon betalen.

Onder Texelaars riep de wijziging, die woensdag bekend werd gemaakt, niet direct warme gevoelens op. Op Facebook kwam onder meer de term "gastonvriendelijk" voorbij en werd gemopperd dat het college de wijziging pas anderhalf week na ingaan bekend heeft gemaakt.

Andere reageerders merkten op dat €20,- voor een jaar betaald parkeren (de kosten van het Texelvignet) nog altijd zeer weinig is in vergelijking met betaald parkeren aan de overkant. Er werd een paar keer benadrukt dat het geld uit de parkeeropbrengsten wel aan het onderhoud van de weg moet worden besteed.

De gemeente gaat in januari en februari coulant om met de handhaving, zodat parkeerders kunnen wennen aan de nieuwe tijden. Er komt een campagne om de nieuwe tijden onder de aandacht te brengen en borden bij het betaald parkeren moeten worden aangepast om de nieuwe tijden duidelijk te maken.

De inkomsten die uit de uitbreiding voortkomen, komen volgens het college ten goede aan de mobiliteit. D66 vroeg gisteren aan het college waarom extra inkomsten nodig zijn, waarom de raad niet bij de uitbreiding is betrokken en waarom het niet eerder bekend is gemaakt.