Bestuurders zoeken alternatieve parkeerplaatsen, zoals hier op de Groeneplaats.
Bestuurders zoeken alternatieve parkeerplaatsen, zoals hier op de Groeneplaats. Foto: archief Texelse Courant

"Eilandpromotie is noodzakelijker dan ooit"

"Soms doemt de vraag wel eens op of je niet moet stoppen met eilandpromotie….want het is te druk of ze komen zo langzamerhand toch wel. Maar niets blijkt minder waar! Bestemmingen zijn steeds makkelijker vindbaar en de concurrentie neemt enorm toe! Meer dan ooit is het dus nodig om de voor Texel gewenste doelgroepen te definiëren en deze op een effectieve manier te bereiken."

Dat stelde Michel Gregoire, manager van het Texels Ondernemers Platform, tijdens de gecombineerde nieuwjaarsreceptie met De Krim die maandagavond plaatsvond op het vakantiepark. Volgens de manager die bezig is aan zijn laatste maanden in deze functie, zijn de eerste tekenen voor 2018 goed wanneer je kijkt naar het aantal boekingen en de bezettingsgraad. "Als je dat met de stand van onze economie combineert zou je kunnen zeggen dat het een mooi jaar kan worden."

Onderwijs en arbeidsmarkt

"We zullen ons heel nadrukkelijk bezig blijven houden met onderwijs en opleidingen; waarbij we vooral kijken hoe de aansluiting tussen opleidingen en de arbeidsmarkt het best gemaakt kan worden. Koks, ander horecapersoneel, bouw en installatie maar ook de retailsector; bij allemaal slaat de krapte op de arbeidsmarkt toe. Er is vanuit KHN en TOP al veel gedaan en we hopen onze samenwerking met OSG en het ROC Kop van Noord Holland dit jaar verder uit te breiden", vervolgde Gregoire. TOP zal ook de aandacht blijven vestigen op huisvesting. Binnenkort komt de belangenorganisatie met een enquête onder ondernemers om de behoefte aan personeelshuisvesting beter in kaart te brengen. Gregoire stelt dat dit nodig is om het bij de provincie voor elkaar te krijgen om meer woningen te mogen realiseren.

Waalenburg

TOP sprak ook de zorgen uit over de grondverplaatsingen in Waalenburg. "het aantal transporten om grond te verplaatsen lijkt vooralsnog ongekend groot en kan negatieve effecten hebben op het toeristische verkeer en belevingswaarde." Hiermee staan zij op één lijn met bijvorbeeld de gemeenteraad die in december unaniem een motie aannam, waarbij onder meer werd vastgesteld dat opslag van grond uit Waalenburg ook in Waalenburg moet plaatsvinden. In die motie werd ook het volgende toetsingscriterium opgenomen: "bedoelde omgevingsvergunning wordt verleend indien de betreffende werkzaamheden geen onevenredige afbreuk doen aan de (agrarische) gebruiksmogelijkheden van de omliggende gronden, de landschappelijke, natuurlijke, bodemkundige of cultuurhistorische waarden en de verkeersveiligheid."

Mobiliteit

Tot slot uitte Gregoire zijn frustratie die hij en andere ondernemers hebben als het aankomt op het mobiliteitsfonds, waarbij de gemeente volgens TOP de afspraken niet nakomt. "Afspraken niet nakomt! Niet inhoudelijk en ook niet wat het beschikbare geld betreft. Menig ondernemer kan aangeven hoe groot parkeerproblemen zijn. Vooral in Den Burg en De Koog kan de toegenomen automobiliteit niet goed worden opgevangen. Daarnaast wordt er nog geen aandacht besteed aan de behoefte die mensen met E-bikes of dure sportfietsen hebben als ze deze veilig willen wegzetten of willen opladen. Ook dat zal onze aandacht blijven houden. Laten we hopen dat na de gemeenteraadsverkiezingen een groter animo voor het nakomen van afspraken zal blijken. "

Ronald Biesboer werd tijdens de receptie bekendgemaakt als TOP-voorzitter voor 2018. Hij neemt het stokje over van Jan Jacob Rab. Hij bracht het idee in om een nachtboot te laten varen in de strijd tegen het personeelstekort.