Een van de gedigitaliseerde parkeerautomaten voor het Texelvignet.
Een van de gedigitaliseerde parkeerautomaten voor het Texelvignet. Foto: Jeroen van Hattun

Terugblik 2014-2018: Texelvignet en besteding van de opbrengsten

De Texelse Courant blikt de komende weken – in aanloop naar de verkiezingen – terug op besluitvorming in de raadsperiode 2014-2018. Vandaag de eerste aflevering: het Texelvignet en betaald parkeren.

"Het Texelvignet moeten we verder ontwikkelen", schrijven VVD, PvdA en Texel 2010 in 2014 in hun samenwerkingsakkoord. Het vignet moet meer zijn dan een parkeermiddel, maar een 'must have' worden. Bij dat laatste kunnen vier jaar later nog wel enige vraagtekens worden gezet, maar de verkoop zit in de lift.

Bedoeling is dat de meeropbrengsten van het Texelvignet in het Mobiliteitsfonds worden gestort, zodat het geld aan mobiliteit, verkeer en bereikbaarheid van het eiland kan worden besteed. Dit loopt echter een paar keer anders dan voorgenomen. Tijdens de begrotingsraad van 10 november 2016 stemt de raad ermee in dat acht ton van de €2,3 miljoen die het parkeervignet dat jaar oplevert wordt gebruikt om de begroting dekkend te krijgen. De resterende €1,5 miljoen gaat naar het mobiliteitsfonds. De acht ton wordt onder meer aangewend voor de nieuwe sporthal, de WKO op het gemeentehuis en het onderwijscentrum. Het maatschappelijk middenveld op Texel is niet blij, omdat de acht ton op deze manier niet aan knelpunten in het verkeer wordt besteed. Ondernemersplatform TOP toont zich evenmin gelukkig. Coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 steunen het college. Oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks en Sterk Texel scharen zich op 10 november 2016 ook achter het college, maar stellen wel dat dat een volgende keer met een dergelijke actie niet wegkomt. Texels Belang stemt tegen.

In 2017 wordt op heel Texel het betaald parkeren ingevoerd en doet het e-vignet zijn intrede. Dat is op basis van kentekenregistratie zoals voorgenomen in het samenwerkingsakkoord. Ook bij de strandslagen komt betaald parkeren wat veel protest oproept. Het college raamt de inkomsten voor 2017 op €3,5 miljoen, maar het blijft steken op €2,7 miljoen. Het betekent dat er geen €1,5 miljoen, maar een half miljoen naar het mobiliteitsfonds gaat. De gemeente is ook kosten kwijt aan de vervanging van 18 oude parkeerautomaten door 45 nieuwe gedigitaliseerde exemplaren.

De kosten van het vignet stijgen in 2014-2018 van €15,- naar €20,- (op jaarbasis) en het week- en dagvignet doen hun intrede. Conform het samenwerkingsakkoord blijft het mogelijk losse parkeerkaartjes te kopen. Deze week werd bekend dat de parkeertijden sinds 1 januari zijn verruimd en dat er voortaan ook op zondag voor het parkeren moet worden betaald.