Samen één Texel doneert 40 mille

Stichting Samen één Texel heeft afgelopen jaar in totaal veertig mille gedoneerd aan zeven goede doelen op het eiland.

Dat komt naar voren in het jaaroverzicht van de stichting die projecten ondersteunt die bijdragen aan een vitale samenleving op Texel.

Er werd €25.000,- geschonken aan het Bliedhuus in Den Burg voor de inrichting van de nieuwe woonvoorziening aan de Burdetstraat. Van dat geld kwam vijf mille uit het Steunfonds St. Jan dat in 2015 aan Samen één Texel werd overgedragen. De Texelse Reede aan de Haffelderweg in Den Burg kreeg een bijdrage van €2.500,- voor de aanschaf van een rolstoelschommel voor de bewoners van de woonvoorziening. De rolstoelschommel is de enige in zijn soort op Texel en mag ook door overige rolstoelgebruikers op het eiland gebruikt worden.

De Novalishoeve bij Den Hoorn ontving €1.000,- voor een bijzonder kunstproject waarbij de bewoners van de woonvoorziening samen met professionele kunstenaars worskhops volgden en een eigen expositie maakten.

Gerard Vélu uit Oudeschild kreeg €750,- voor het schrijven van een boek over het Post-Intensive Care Syndroom (PICS), een aandoening waar hij zelf mee te maken kreeg nadat hij langdurig in het ziekenhuis opgenomen was geweest. Het boek wordt in 2018 uitgegeven.

Samen één Texel droeg verder €1.500,- bij aan een vaartocht die de Rotary en de Lions in juni hielden tijdens Sail Den Helder. Tweehonderd Texelaars in kwetsbare posities gingen, begeleid door Texels Welzijn, met twee rondvaartboten het water op om de Tallships op de Rede van Texel van dichtbij te zien. Aan boord kregen ze een lunch die leerlingen van de OSG hadden bereid. Ze kregen ook gebak van Samen één Texel aangeboden.

Omring kreeg een bijdrage van €5.000,- voor de huur en het transport van een speciale cabine waarin mantelzorgers en zorgprofessionals konden ervaren wat het is om dementie te hebben.

Samen één Texel doneerde ook €4.000,- voor de nieuwe gezondheidsbeurs 'Hoera het is vandaag' die in maart 2018 voor de tweede keer wordt gehouden. Schoolgaande jeugd krijgt daar allerlei tips en adviezen om gezond te leven.