Afbeelding
Foto:

Dirk de Lugt aan kop in AgriTop 50

"Spin in het web voor de akkerbouw." Zo typeert weekblad "Boerderij" Dirk de Lugt. Het agrarisch vakblad heeft de Texelse voorzitter van de raad van beheer van suikerbietencoöperatie Cosun op 1 gezet in de AgriTop 50, de lijst van meest invloedrijke bestuurders in de agrarische sector.

De Lugt trad in 2014 aan als voorzitter van de raad van de beheer van Cosun. Daarnaast is hij voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Met als nevenfuncties voorzitter van de Nationale Coöperatieve Raad, lid van het presidium van de Europese bietentelers organisatie CIBE en lid van de board of directors van de wereldorganisatie van biet- en riettelers WABCG.

"Dirk de Lugt ontwikkelt zich steeds meer als spin in het web voor de akkerbouw. Hij heeft coöperatie Cosun goed voorbereid op het einde van de EU-suikerquotering op 30 september 2017. Cosun blijft de bietenaanvoer sturen. De leden kunnen volop meepraten en -beslissen over de aanloop daar naartoe. Daar kan de zuivel van leren", schrijft Boerderij. "Als voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw neemt hij de regie in de akkerbouw." Het vakblad roemt zijn voortvarendheid bij onderzoek en innovatie, de aanpak van aardappelmoeheid, het chitwoodi-aaltje en het gezamenlijke Actieplan Plantgezondheid.

Waar de akkerbouw de aanvoer van producten beperkte toen de quoteringen stopten, slaagde de zuivelsector daar niet in toen de quotering afliep. Daarover zegt De Lugt: "De land- en tuinbouw in Nederland realiseert een grote productiewaarde op een beperkte oppervlakte. Maar ongebreidelde groei kan niet. Die grenzen moeten sectoren zichzelf opleggen. Als voorzitter van de raad van beheer van Cosun zeg ik dat een coöperatie het gemeenschappelijke belang van de leden hoort te dienen. Maar je moet wel oog hebben voor wat in de samenleving als acceptabel wordt gezien."