Discussie openbare verlichting laait op na verkeersongeval

De discussie over de afwezigheid van openbare verlichting op de kruispunten is opgelaaid na een dubbel verkeersongeval vorige week donderdag tegen de avond.

Op de kruising Pontweg-Pelikaanweg rond kwart over vijf botsten in het donker eerst twee auto's op elkaar. De toedracht is niet geheel duidelijk, maar volgens de politie vergiste een Duitse automobilist die vanuit Den Burg linsaf de Pelikaanweg op wilde, zich bij het voorsorteren, waarbij hij op de andere rijbaan verkeer ging staan. Sinds de aanpassing van de openbare verlichting, staat daar geen lantaarnpaal meer, maar wordt het voorsorteervak met lichtjes in het wegdek gemarkeerd. Een tegemoet komende auto botste op hem. Enkele minuten later botste een andere automobilist op één van de stilstaande voertuigen. Hij had ze niet gezien. "Beide auto's waren zwart, het was daar donker en ze hadden geen verlichting aan." Een ongeval, gelukkig zonder dodelijke afloop, volgens veel Texelaars te verwachten en veroorzaakt door de afwezigheid van openbare verlichting.

Bij de evaluatie van de verlichting in november, meldde het college na gesprekken met dorpscommissies, Veilig Verkeer Nederland, etc. dat de reacties overwegend positief waren. Klachten waren er wel over slechte belijning, met name bij nat weer slecht zichtbaar. Volgens de verantwoordelijke ambtenaar heeft dit vooral te maken met het staat van het Texelse asfalt. Andere klacht was dat door de verdwenen lantaarnpalen ANWB-borden niet tot slecht zichtbaar zijn. Daar wordt naar gekeken. Zie ook pagina 5.