Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt, Koen Stork en Jarne Kompier zijn uitgeroepen tot
Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt, Koen Stork en Jarne Kompier zijn uitgeroepen tot "Vogelaar van het jaar 2018". Foto: Vogelinformatiecentrum

Jonge vriendengroep "Vogelaar van het jaar"

Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt, Koen Stork en Jarne Kompier zijn uitgeroepen tot Vogelaar van het Jaar. Zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp ontvingen ze de wisselbokaal.

De jonge vogelaars (14-18 jaar) zijn het hele jaar op de fiets om zoveel mogelijk verschillende vogels op Texel waar te nemen. Niet zonder succes. Bijna ieder uur buiten schooltijd en buiten hun baantjes brengen ze buiten door met hun verrekijkers. Ook te midden van de "ouwe rotten" tellen deze jonge vogelaars volwaardig mee. Zo eindigde Tim Schipper met 249 vogelsoorten in 2017 op de vierde plek van de ranking wie de meeste vogelsoorten op Texel zag. Koen Stork stond met 241 verschillende vogelsoorten vijfde. Met de Texel Big Day in mei 2017 eindigden de vier vrienden op een tweede plek met 147 vogelsoorten. Niet alleen waren ze die dag fanatiek, ze haalden ook ruim €1000,- sponsorgeld op voor het goede doel van de Stichting Texel Vogeleiland. In oktober ontdekte Koen een nieuwe vogelsoort voor Texel. In Waalenburg spotte hij op weg naar school een Westelijke Blonde Tapuit. Uit heel Nederland trok dat vogelaars naar het eiland. Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum: "De jeugd heeft de toekomst. Met het toekennen van de titel Vogelaar van het jaar, die ze alle vier in heel 2018 mogen dragen, zijn ze een prachtig boegbeeld voor deze hobby. Dat hun enthousiasme aanslaat getuigt ervan dat ze meerdere vrienden door deze leuke hobby hebben aangestoken. Dat is precies wat we willen bereiken."

Mooi jaar

Plomp omschreef 2017 als een mooi jaar waarin 284 verschillende vogelsoorten werden gezien, 10 minder dan een jaar eerder. Van 266 soorten is een foto gemaakt. Zo werd bij Den Hoorn een witkopgors gezien, aan de Oorsprongweg een dwerggans, op Zeeburg een Balkankwistaart en bij het Wagejot een Balkankwikstaart. Jos van den Berg spotte 264 soorten, Ruud van Beuzekom zat hem met 261 op de hielen, Eric Menkveld 255, Tim Schipper 247 en Koen Stork 237.

De belangstelling voor deze liefhebberij groeit. Het hele jaar door was er volop animo voor de vogelexcursies die het Vogelinformatiecentrum samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer organiseert. Stichting Vogeleiland Texel kreeg van de provincie en SBB het beheer en onderhoud van zes hectare op Dorpzicht, incl. het kijkscherm. De stichting nam een nieuw kijkscherm bij het Renvogelveld in gebruik, leverde een bijdrage aan de vogelkijkhut en het kijkscherm bij Nieuw Buitenheim. Met Natuurmonumenten is afgesproken dat het Vogelinformatiecentrum het nieuwe natuurbeleefcentrum op De Voorzorg gaat runnen.

Huiszwaluw

Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming hebben 2018 uitgeroepen tot het jaar van de huiszwaluw. Geprobeerd wordt onder meer door tellingen zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, ondermeer over het broedsucces. Het sponsorbedrag dat op Big Day van het Waddenvogelfestival wordt ingezameld, komt ten goede aan bescherming van de huiszwaluw. De terugval van deze soort in 2016, werd in 2017 weer goedgemaakt, er werden 408 paren geteld. In 1974 waren dat er nog 325. Mogelijk dankzij uitbreiding van het aantal natte natuurgebieden en wellicht speelt ook de opwarming van het klimaat een rol.

Agrariërs in het Hogeberggebied proberen het weidevogelbestand te bevorderen door het strooien van ruige mest en verhogen van de waterstand.