Verkiezingsdebat in 2014. Toen deden acht partijen mee aan de verkiezingen.
Verkiezingsdebat in 2014. Toen deden acht partijen mee aan de verkiezingen. Foto: Archief Texelse Courant

Liefst vijf lokale partijen doen mee aan raadsverkiezingen op Texel

Met de komst van 'Alternatief' van raadslid Nico Erwich telt Texel liefst vijf 'lokale' politieke partijen die op 21 maart meedoen aan de raadsverkiezingen.

Texels Belang, Texel 2010, Sterk Texel, Eiland Belang en Alternatief. Het zijn de vijf specifiek op Texel geschoeide partijen die geen lijnen met landelijke politieke partijen hebben. Texels Belang is de oudste (opgericht in 1966), de rest dateert van 2009 en later. Napluizing van de ontstaansgeschiedenis leert dat Texels Belang ontstond uit de wens in de jaren zestig om de politiek anders aan te pakken, de anderen kwamen meer voort uit scheuringen binnen de partijen.

TB begon als kiesvereniging die partijpolitiek buiten de raadszaal wilde houden. Raadsleden moesten volgens TB keuzes maken in het belang van het eiland en zich niet laten leiden door landelijke partijen. TB won bij de verkiezingen op 1 juni 1966 vanuit het niets drie zetels en is sindsdien een factor van belang in de Texelse politiek geweest. Sinds 2010 zit de partij in de oppositie.

Texel 2010 ontstond in juli 2009 toen Gerbrand Poster en Frank Kingma de fractie van de VVD verlieten. Zij waren het oneens met het VVD-bestuur dat Poster niet op de kieslijst wilde zetten. Texel 2010 haalde bij de verkiezingen van 2010 vanuit het niets drie zetels en heeft sinds die tijd onafgebroken deelgenomen aan twee coalities en twee keer een wethouder aan het college geleverd.

Sterk Texel ontstond begin 2014 nadat raadsleden Marjan de Groot en Cees Hoogerheide een samenwerking waren aangegaan. De Groot was in december 2013 uit de VVD-fractie gestapt uit onvrede met de procedures rond de kieslijst. Hoogerheide verliet in november 2014 uit onvrede met de D66-fractie. De twee gingen even door het leven als Lijst 8, maar dat werd al snel Sterk Texel. De partij haalde bij de verkiezingen van 2014 net voldoende stemmen voor een zetel. D66 kwam toen een paar stemmen tekort voor een tweede zetel in de raad.

Eiland Belang ontstond in augustus 2015, nadat Texels Belang raadslid Jan Aris Eelman had gevraagd de fractie te verlaten. Hij kon vanwege zijn werk op Terschelling doordeweeks vaak niet aanwezig zijn. Eelman ging zelfstandig verder als Eiland Belang. Vorige week werd de komst van Alternatief van raadslid Nico Erwich bekend. Hij verlaat Texel 2010, omdat hij het niet eens is met de wijze waarop de partij geleid wordt. VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks zijn de andere partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen.