Verschil inzicht leiding Texel 2010 aanleiding voor komst Alternatief

Het gevoel dat Texel 2010 niet democratisch wordt geleid was voor raadslid Nico Erwich aanleiding om met de nieuwe politieke partij Alternatief te beginnen.

Dat heeft hij desgevraagd laten weten. Volgens Erwich lukte het hem niet om wat te veranderen aan de manier van leidinggeven binnen Texel 2010, waarna hij besloot om zijn eigen weg te gaan. Hij benadrukt Texel 2010 niet in een negatief daglicht te willen zetten.

Voorzitter Gerbrand Poster van Texel 2010 noemt het onzin dat de partij ondemocratisch geleid zou worden. "We hebben een bestuur en de leden hebben inbreng. Het kan best dat je het ergens niet mee eens bent, maar dat betekent niet dat het dan ondemocratisch is. Het kan niet zo zijn dat één persoon de dienst uitmaakt." Poster zegt het jammer te vinden dat Erwich de partij verlaat.

Erwich, sinds 2014 in de raad, blijft tot de verkiezingen in maart uitkomen voor Texel 2010. Hij blijft ook samen met collega-raadslid Henk Jonker één fractie vormen. Dan gaat het nog om twee raadsvergaderingen. Jonker bevestigt desgevraagd dat hij en Erwich in principe één fractie blijven. Erwich conformeert zich daarmee aan de handtekeningen die coalitiegenoten VVD, PvdA en Texel 2010 vier jaar geleden onder hun samenwerkingsakkoord zetten.

Erwich trok vorige week nogal de aandacht met zijn opmerking dat Alternatief ook een partij voor vrouwen is. Hij doelde daarmee op de huidige situatie dat de gemeenteraad uit dertien mannen en twee vrouwen bestaat. Wat Erwich betreft is het een betere afspiegeling van het eiland als er meer vrouwen in de politiek actief zijn. Het raadslid werkt nog aan een programma voor Alternatief ("een programma van a tot z") en hij is in gesprek met anderen. Erwich wil daarmee naar buiten komen als het plaatje rond is. Partijen moeten uiterlijk 5 februari hun definitieve kieslijsten inleveren.