Wethouder Hennie Huisman en directeur Jan van Andel van Woontij openen officieel de 'kokscampus' in Den Burg.
Wethouder Hennie Huisman en directeur Jan van Andel van Woontij openen officieel de 'kokscampus' in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Hier heb ik minder prikkels en afleiding'

Ze heten Pascal, Naomie en Samira en zijn alle drie sinds kort bewoners van de nieuwe 'kokscampus' aan de Slingerweg achter het gemeentehuis in Den Burg.

De twintig nieuwe woningen werden vrijdagmiddag officieel geopend. Pascal, Naomie en Samira behoren tot de mensen die van de overkant naar Texel zijn gekomen om de opleiding tot kok te volgen en in de horeca te werken Het zogeheten 'wonen-werken-leren-concept' moet een belangrijke bijdrage leveren om het tekort aan mensen in de horeca weg te werken.

Pascal, Naomie en Samira komen uit Schagen, Apeldoorn en Zevenaar. Ze volgen via het ROC Kop van Noord-Holland twee dagen in de week les op Texel (OSG) en ze werken vier dagen per week in de praktijk om het vak in de vingers te krijgen. De Steenenplaats, Greenside en de Sluftervallei zijn de plekken waar de drie werken.

Het wonen op de 'kokscampus' bevalt goed. Er wordt met elkaar opgetrokken, de lessen zijn gezamenlijk en er zijn afspraken gemaakt over het geluid. "Om 22.00 uur 's avonds moet het stil zijn", vertelt Naomie. De drie kwamen via het UWV in contact met het nieuwe project op het eiland. Pascal vertelt 'blanco' in de horeca te zijn gestapt, maar hij heeft er zin in. Voor Naomie is het prettig om wat meer afstand tot haar vorige omgeving te hebben. "Hier heb ik minder prikkels en afleiding."

In totaal wonen er nu dertien mensen op de 'kokscampus' van wie één Texelaar. Ze hadden allemaal 'een afstand tot de arbeidsmarkt' en worden geholpen met begeleiding. De woningen zijn vier bij tien meter en hebben een open slaapkamer, kleine woonkamer, open keuken en sanitair. Ze zijn duurzaam: er zit geen gas in en het water wordt verwarmd met warmte die aan de geventileerde lucht wordt onttrokken.

De officiële opening van de woningen werd verricht door wethouder Hennie Huisman (economie) en directeur Jan van Andel van Woontij dat de twintig woningen realiseerde. Wethouder Huisman sprak de hoop uit dat het 'wonen-leren-werken' de oplossing wordt om de tekorten in de horeca aan te pakken. "Het eerste jaar zal pionieren zijn om te zien of alles werkt." Ze had onder meer een pluim voor Rob Vos, voorzitter Horeca Texel, die haar benaderde om iets aan de tekorten te gaan doen. Het leidde tot samenwerking tussen Horeca Texel, ROC, UWV, Woontij en de gemeente. Half februari werd Woontij benaderd, waarna de realisatie in rap tempo verliep. Ook werd de Stichting Texel Academy opgericht. Partners en deelnemende leerbedrijven zijn hierin samengebracht.

Jan van Andel stond stil bij de kritieken dat 'dit wel snel kon' en dat 'Texelaars geen woning kunnen krijgen'. Hij wees erop dat Woontij en/en doet. Er wordt gewerkt aan reguliere woningen en daarnaast aan projecten zoals de 'kokscampus' om daar ervaring mee op te doen. Bedoeling is dat op soortgelijke wijze ook woningen voor de zorg en het onderwijs op Texel gaan ontstaan. Daar is eveneens behoefte aan nieuwe medewerkers. Eerstvolgende project is de realisatie van 20 tot 40 woningen op een strook grond naast de nieuwbouw van de Omring om medewerkers in de zorg huisvesting te kunnen bieden.

De woningen op de 'kokscampus' zijn niet voor permanente bewoning. Zodra de mensen die er nu zitten klaar zijn met de opleiding (één jaar, niveau twee) moeten ze andere woonruimte gevonden hebben. Voor de woningen die nu nog niet in gebruik zijn, wordt tijdelijk een andere oplossing gezocht.