Martien Witte:
Martien Witte: Foto: Jeroen van Hattum

Op Texel volstaat je woord voor afspraak

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik ben heel graag gewoon thuis. En verder vertoef ik graag in het bos om te sporten of om de hond uit te laten. Maar het mooiste van Texel vind ik de Bollenkamer en dan het liefst met de koeien en paarden tot hun knieƫn in de ochtenddauw.

Geboren en getogen op het eiland?

Ik ben in de Gasthuisstraat in Den Burg geboren, maar heb mijn jeugd doorgebracht op de hoek Beatrixlaan-Keesomlaan. Na enkele jaren HTS in Amsterdam ben ik weer terug naar Texel gegaan en heb ik samen met mijn vrouw Mirjam een huis gekocht in De Waal. In 1999 zijn we weer naar Den Burg verhuisd.

Er moet werk zijn in diverse sectoren naast de recreatie

Wat voor werk doe je?

Vrij snel nadat ik terug kwam uit Amsterdam belde Ben Rab me op of ik bij de betoncentrale wilde komen werken en of ik de papieren voor betontechnoloog wilde halen. Die hadden ze toen niet en ze draaiden dan ook op de papieren van de centrale uit Den Helder. Dit heb ik gedaan en tot op heden ben ik nog steeds met veel plezier in die functie aan het werk. Daarnaast heb ik een bedrijfje in betonbekistingen en verkoop ik trampolines.

Wat doe je als betontechnoloog?

Een betontechnoloog is verantwoordelijk voor de samenstelling en productie van betonspecie. Dit houdt in controle van de grondstoffen, maken van betonrecepten voor verschillende soorten beton (diverse sterkte- en milieuklassen) en controle van de geproduceerde specie.

Wat doe je naast je werk zoal?

Nadat ik ben gestopt met het voetballen in competitieverband, ben ik gaan hardlopen. Eerst kleine stukjes maar nu loop ik van huis uit het hele eiland over. Daarnaast gaan we met redelijk weer fietsen met een grote groep uit Oosterend. We beginnen bij Willem Witte en doen dan een rondje Texel en daarna vaak nog ergens een bakkie toe. Soms doen we mee met een tocht aan de overkant en laatst hebben we met de fietsclub zelfs een workshop broodbakken in Schoorl gedaan. Ik vind het ook heerlijk om te wandelen met de hond, of een boek te lezen en dan bij voorkeur in de tuin in het voorjaarszonnetje. En in de zomer genieten we met de familie van ons strandhuisje op paal 12.

Wat is het mooie aan hardlopen?

Je trekt je schoenen aan en je gaat, meer is er niet voor nodig om door de prachtige natuur van Texel te lopen. Toen we in 2002 zijn gaan trainen voor de marathon van New York zijn de afstanden groter geworden. Inmiddels heb ik 7 stadsmarathons gelopen en nu denk ik er zelfs aan om de hele Zestig van Texel een keer te lopen.

Elke woensdag spreken we met een loopgroepje af, dan gaan we meestal richting het bos en af en toe doen we ook mee met loopjes aan de overkant. Soms spreken we ook af met een andere trailrunnersgroep en zo ervaren we weer heel andere gebieden van Nederland Het is altijd gezellig, gezond en goed voor de conditie.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Texelaars zijn net als andere eilandbewoners van nature op zichzelf aangewezen, dat maakt ze vindingrijk en een beetje anarchistisch. Op Texel volstaat je woord gewoon nog voor een afspraak.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Het strand, ook al is het hoogseizoen en mooi weer, er is altijd volop ruimte. Daarnaast moet er werk in verschillende sectoren blijven, we moeten er voor waken dat we niet een groot vakantiepark worden waarbij we allemaal in de recreatiesector werkzaam zijn.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De verlichting op de kruisingen is niet helemaal eerlijk verdeeld. Op de Pontweg bij Zuid Haffel bijvoorbeeld staan twaalf lantaarnpalen en een klein stukje verderop staat er op de kruisingen niet een. Daarnaast maak ik me wel zorgen over de ontwikkeling van de vele natuurgebieden die ten koste gaan van de agrarische grond.

Wat is er mooi aan Texel?

Texel is gewoon een heel mooi eiland met veel ruimte en een enorme diversiteit aan natuur, maar ook een plaats waar altijd wat te doen is en waar ik mijn kinderen veilig heb kunnen laten opgroeien.

Wat mis je op Texel?

Texel is beperkt in soorten onderwijs, dat is jammer zeker als jonge gezinnen hier niet willen wonen omdat er geen passend onderwijs gegeven kan worden. Verder kan ik niet veel bedenken, ik vond het nog wel eens bezwaarlijk dat je niet zo makkelijk 's avonds ergens heen kunt aan de overkant, maar met een overnachting maak je er weer wat speciaals van.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Er zijn best wel veel mensen die daar voor in aanmerking komen, maar een daarvan is zeker Adri Mantje, ik heb grote waardering voor de manier waarop hij zijn winkels heeft gerealiseerd, het getuigt van inzicht, durf en daadkracht.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Dankzij de hoeveelheid toeristen hebben we op Texel alle voorzieningen die we nodig hebben, en het is vooral in de zomer met wat meer mensen best wel gezellig. Ik heb wel het idee dat steeds meer toeristen denken dat ze in een of ander park zijn, als ze met een gangetje van 40 over het eiland toeren.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik heb het prima naar mijn zin bij de betoncentrale dus denk ik niet dat ik bij goede gezondheid iets anders doe, wellicht een dagje meer weekend in de week.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou het leuk vinden om Sijp Dros zijn verhaal te horen, Sijp is bezig de complexe taak van het loonwerk van zijn vader Werner over te nemen. Ik ben erg benieuwd wat hij van Texel vindt.