Sloopwerkzaamheden aan het eeuwenoude huis Waalderstraat 3.
Sloopwerkzaamheden aan het eeuwenoude huis Waalderstraat 3. Foto: Gerard Timmerman

Waalderstraat 3 huis met lange en opmerkelijke geschiedenis

Waalderstraat 3 dat vorige week grotendeels werd gesloopt is een pand met geschiedenis. De bekendste bewoner was Dominee Jakob Huizinga, schrijver van het bekende dagboek.

Het huis werd al bewoond in 1621, zo valt op te maken uit het het Huizenboek over Den Burg van Klaassen. In 1749 werd het huis verkocht aan schoenmaker Pieter Simonsz Graaf en 1769 aangekocht door de Friese Doopsgezinde (DG) gemeente. De pastorie werd bewoond achtereenvolgens bewoond door DG-leraren, Hoekstra, Veenstra, Huizinga, Bakels. Dominee Jakob Huizinga, leraar op Texel van 1844 tot 1879, verhaalt er in zijn dagboeken geregeld over.

23 Augustus 1844. Dominee H. Veenstra hier koffij gedronken. Veel gesprekken. De tuin doorgewandeld. Hij wijst mij de namen der boomen aan. Hij had ze allen zelf bekostigd.

30 April 1847. Des namiddags niet naar de Kerkeraadsvergadering geweest om druk werk, (...) Ik had gesproken van een nieuwe studeerkamer, 2 ramen in de middelkamer, houten vloer in het zijkamertje, vernieuwing der muur van 't schuurtje.

24 Maart 1852. Het huis schoon behalve de achterkamer. Aris Bremer hier de vloer van de zijkamer geverfd.

Het gebouw heeft in de vorige eeuw dienst gedaan als kleuterschool. Eigenaressen Grardy en Freija Keijser, die ook de twee woningen er naast bezaten, hebben het volgens historische bronnen "tot hun dood beschermd tegen bouwplannen van de gemeente en tegen verval". De dames Keijser lieten er nooit elektriciteit of waterleiding aanleggen. Water en stroom kwamen via een kabel uit het huis er naast. Na hun dood hebben hun erven het verkocht aan Pieter Jan van der Vis en Astrid Timmer.

Bij de sloop blijven onder meer de voorgevel en enkele muurresten staan. Het huis is geen monument en wordt in nagenoeg dezelfde stijl herbouwd.