Kerstconcert op orgel in Hoornder kerkje

In het Hoornder kerkje verzorgt Arie Abbenes, voormalig beiaardier van de Dom van Utrecht, op eerste kerstdag 25 december van 15:00 tot 15:45 uur een orgelconcert.

Het kerstconcert is inmiddels een traditie. Het orgel werd in 1857 gebouwd door de gebroeders Scheuer uit Zwolle. Het leent zich uitstekend voor de uitvoering van zowel barokmuziek als voor romantische orgelmuziek. Van deze uitdaging wordt tijdens dit concert uitbundig gebruik gemaakt.

Het programma heeft als titel "Een Frans Kerstfeest met een verrassend intermezzo". Franse kerstmuziek spreekt volgens de organisatie ook onervaren luisteraars aan. Abbenes speelt muziek gespeeld van de Franse hofkomponist Jean-François Dandrieu. Ondanks zijn deftige werkzaamheden aan het Franse hof in de 18e eeuw laat hij in zijn kerstcomposities de herders op de doedelzak, de schalmei en de trommel spelen. Franse volksmuziek bij uitstek. De romanticus Alexandre Guilmant pakt de Franse kerstliedjes op zijn eigen wijze aan. Breed en meeslepend vertelt hij het kerstverhaal, geïnspireerd door zijn monumentale orgel in de Parijse Trinité.

Variaties over een Kempisch kerstlied van de Haarlemse stadsorganist Albert de Klerk en een kerstcompositie van Johann Christoph Friedrich Bach – het negende kind van de beroemde Johann Sebastian – vormen de brug naar de twee Franse uitersten.

Phili Abbenes-Welten verzorgt de toelichting bij het concert. Het is gratis toegankelijk, een vrijwillige bedrage bij de uitgang wordt op prijs gesteld.