Onderzoek naar productie en

gebruik van waterstof op Texel

De gemeente gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om waterstof op Texel te produceren en te gebruiken in de praktijk.

Dat heeft het college besloten. Het idee is te bekijken of er waterstof kan worden geproduceerd om onder meer gemeentelijke voertuigen op te laten rijden. Het oog is daarvoor gevallen op rioolwaterzuivering Everstekoog als mogelijke plaats om waterstof te produceren. Dat is vanwege de aanwezigheid van de zonnepanelen. Kern bij het gebruik van waterstof is de zogeheten brandstofcel waarin waterstofgas en zuurstof worden omgezet om in elektriciteit, waterdamp en warmte. Auto's die op waterstof rijden rijden in feite op de geproduceerde elektriciteit waarna er water als restproduct uit de uitlaat komt. Rijden op waterstof is aantrekkelijk voor met name zwaar transport, omdat er geen grote accu's meegenomen hoeven te worden zoals bij elektrische auto's het geval is.

Voordat het echter allemaal zover komt, wordt eerst het onderzoek uitgevoerd. Dat moet onder meer de weg plaveien om subsidie te krijgen voor een vervolgtraject. De gemeente raakte onder meer geïnspireerd door een recent bezoek aan Groningen waar een deel van het gemeentelijk wagenpark al op waterstof rijdt. Ander idee is dat er mogelijk ook huizen van warmte voorzien kunnen worden als Texel zelf waterstof gaat produceren en gebruiken.

Helemaal nieuw is het idee niet. In 2004 en 2005 werkten onder meer Ecomare en het ECN in Petten ook al eens aan plannen om op Texel een 'kleine waterstofeconomie' te realiseren. Het gebruik van waterstof stond toen nog veel meer in de kinderschoenen en in 2005 kwam het maken van de plannen op een laag pitje, nadat Shell Hydrogen zich als een van de partners uit het project had teruggetrokken. Bedoeling is dat het nieuwe onderzoek begin 2019 klaar is.