Marcel Gieles:
Marcel Gieles: "Het mooie aan 't Horntje is dat de drukte van het toeristenseizoen aan ons voorbijgaat. Zo zijn er op Texel gelukkig nog meer plekken." Foto: Jeroen van Hattum

Terugkeer zat altijd in mijn achterhoofd

Wat is je favoriete plek op Texel?

De mooiste plekken op Texel vind ik de plaatsen waar je het gevoel kunt hebben dat je alleen op de wereld bent. Toen ik nog in Amsterdam werkte kwam ik regelmatig voor een dagje terug naar het eiland alleen maar om even over De Hors te kunnen lopen. Die ruimte en rust die je hier kunt vinden moeten we echt koesteren.

Geboren en getogen op het eiland?

Ik ben in 1987 in het ziekenhuis in Den Helder geboren, maar heb gelukkig wel tot mijn 18e op 't Horntje gewoond. Daarna ben ik nog zeker een jaar of zeven ieder weekend terug naar Texel gekomen voor voetbalwedstrijden van SV De Koog en natuurlijk om te gaan stappen met vrienden.

Iedereen voelt zich beetje ambassadeur van ons eiland

Wat voor werk doe je?

Ik werk sinds begin deze zomer in Café-restaurant De Slufter.

Wat doe je naast je werk zoal?

De laatste maanden leid ik een beetje een dubbelleven. Doordeweeks ben ik op Texel en in de weekenden moet ik weer naar Amsterdam voor voetbalwedstrijden. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat ik al die jaren hiervoor heb gedaan. Niet heel handig, maar ik heb altijd moeite met het verlaten van een voetbalteam. Het voelt toch als familie.

Wat heb je de afgelopen jaren aan de overkant gedaan?

Na het afronden van mijn studie Politicologie ben ik een tijdje blijven werken en wonen in Amsterdam. Daar heb ik van alles en nog wat gedaan. Ik heb bij een timmerbedrijf gewerkt, debatten georganiseerd voor de EU, kerstkaarten gestempeld en in het hart van Amsterdam in een kaasmuseum uitgelegd aan toeristen hoe Nederlandse kazen worden gemaakt. Ik had het allemaal niet willen missen, maar ik ben blij dat ik nu weer op Texel zit. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik waarschijnlijk wel wilde terugkeren, maar ik wilde dat besluit niet nemen zonder ooit te hebben geprobeerd ergens anders te leven.

Waarom ben je teruggekeerd naar Texel?

Dat komt vooral omdat ik mij altijd een Tesselaar heb gevoeld, waar ik ook woonde.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

'Geen fratsen, dat scheelt'. Deze slogan past wat mij betreft wel goed bij Tesselaars. Het eerste wat ik merkte toen ik aan de overkant kwam was dat mensen zich vaak groter voordeden dan ze eigenlijk waren. Dat kun je hier misschien een weekje volhouden en dan weet iedereen wel hoe het echt zit.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Iedereen die van Texel komt is volgens mij stiekem heel erg trots op ons eiland. Daardoor zeggen we er graag iets van op het moment dat we het ergens niet mee eens zijn, of voelen we ons verantwoordelijk als een toerist ons vraagt om ze ergens mee te helpen. Iedereen voelt zich toch een beetje ambassadeur van ons eiland en heeft er het beste mee voor. Die betrokkenheid van Tesselaars is iets wat we zeker moeten houden. Allereerst omdat het ons helpt om stapje voor stapje het eiland nog iets mooier te maken, maar ook omdat toeristen het prima kunnen aanvoelen wanneer ze oprecht geholpen worden of wanneer het alleen maar om het geld gaat.

Wat zou er op Texel anders mogen?

In ons enthousiasme hebben we vaak de neiging om overal een mening over te hebben en die dan ook zo stellig mogelijk te uiten. Helaas is het vaak makkelijk om iets ergens van te vinden, maar om dat dan ook daadwerkelijk op een goede manier uit te voeren is vaak al een stuk moeilijker. Zo zou ik als jonge huiszoekende graag meer goedkope koopwoningen hebben, maar ik vind tegelijkertijd dat we ook niet te veel moeten bijbouwen omdat we nu nog zulke prachtige dorpjes hebben. Dan kan ik wel gaan roepen om meer woningen, dan woon ik straks in een lelijke nieuwbouwbungalow aan de rand van een dorp dat daardoor veel minder mooi wordt. Soms heb ik het gevoel dat we iets te makkelijk denken over wat we willen en iets te weinig over de gevolgen of de haalbaarheid.

Wat is er mooi aan Texel?

Texel heeft een aantal prachtige natuurgebieden waar we allemaal heel erg zuinig op moeten zijn. Maar we moeten ook de dorpjes niet vergeten. Een straat als de De Ruyterstraat zou je ook zo in De Zaanse Schans kunnen vinden en dan betalen toeristen daar grof geld voor om het te mogen zien. We moeten heel zuinig zijn op zowel onze mooie dorpjes als onze natuur.

Wat mis je op Texel?

Windmolens, het wordt eens tijd dat we met z'n allen een besluit durven te nemen om over te gaan op een duurzame manier van leven. Ik woonde op 't Horntje tien jaar lang op tweehonderd meter van een windmolen en heb nooit in m'n leven last gehad van dat ding.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik heb echt groot respect voor alle vrijwilligers die de voetbalclubs op Texel draaiende houden. Zo runnen Aad Eelman en Ans al zo lang ik me kan herinneren de kantine van SV De Koog. Niet alleen op zondag, maar ook op trainingsavonden dinsdag en donderdag. Ik heb in mijn leven zoveel plezier gehad van al die voetbaldagen. Dat had nooit gekund zonder al die vrijwilligers die bij alle verenigingen aan het werk zijn.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het mooie aan 't Horntje is dat eigenlijk alle drukte van het toeristenseizoen aan ons voorbijgaat. Zo zijn er op Texel gelukkig nog meer plekken waar we ook tijdens de zomer rust kunnen vinden. Voor de toeristen die alleen maar naar de bekendste plekken gaan is de drukte waarschijnlijk nog het grootste probleem. Als we altijd maar meer en meer toeristen willen op het eiland zal het uiteindelijk voor allemaal minder worden. Ergens zullen we hier een balans in moeten vinden.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat ik dan mijn eigen huisje heb en een baan waarbij ik me gelukkig voel. Hopelijk kan ik dan ook iets bijdragen bij een voetbalclub of een leuk klein dorpsevenement organiseren.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn oom Martien Witte. Ik ken niemand die zo veel dingen in één dag kan proppen als hij. Hij was politiek actief, loopt zeer verdienstelijk hard, heeft gewoon een full-time baan en staat alsnog altijd voor iedereen klaar als er hulp nodig is.