Het eerste witte plastic voor de stormvogel op De Schans wordt ingezameld bij Kaap Skil.
Het eerste witte plastic voor de stormvogel op De Schans wordt ingezameld bij Kaap Skil. Foto: Jeroen van Hattum

Noordse stormvogel op De Schans aanklacht tegen plastic

Bij Kaap Skil in Oudeschild is dit weekend de inzameling van wit plastic begonnen voor de realisatie van een metersgrote Noordse stormvogel op het middenveld van De Schans.

De replica van de stormvogel wordt gebouwd door Maria Koijck van 'Bas-is ontwerp & productie' in Groningen. Zij is één van de deelnemers aan het nieuwe Texelse kunstproject S.E.A. (Science Encounters Art) waarbij wetenschappers en kunstenaars samenwerken.

De Noordse stormvogel op De Schans wordt een object van drie meter hoog en circa acht meter lang. Het wordt volgens Koijck een aanklacht tegen de vervuiling van zee en oceaan door plastics. De stormvogel geldt over het algemeen als graadmeter hoe het met de zee gesteld is.

Het frame van de Noordse stormvogel op De Schans wordt opgebouwd uit metaal en daar wordt vervolgens al het bij Kaap Skil ingezamelde witte plastic aan vastgemaakt, zodat denkbeeldig een witte vederdracht ontstaat. Bedoeling is dat het object van de stormvogel vanaf eind juni op De Schans te zien is. De replica van de vogel ligt op zijn kop (met de pootjes omhoog) en is van binnen hol, zodat bezoekers erin kunnen. Het bijbehorende verhaal is dat de vogel als gevolg van een 'plastic virus' dood uit de lucht omlaag is komen vallen. Maria Koijck maakte op soortgelijke wijze eerder op Bonaire van afgedankte slippers twee beelden die flamingo's voorstellen. Die zijn daar bedoeld om de vele toeristen bewust te maken van de hoeveelheid plastic die als rotzooi in het milieu terechtkomt. "Het moet een soort klap in je gezicht worden", aldus Koijck in een toelichting op het object. Zij werd zich tien jaar geleden zelf bewust van de problemen van het plastic tijdens een bezoek aan Sierra Leone waar ze geconfronteerd werd met bergen gedumpte plastic.

Het toekomstige object van de Noordse stormvogel op De Schans is onderdeel van een tijdelijke expositie over S.E.A. die zaterdagmiddag in Kaap Skil werd geopend. De expositie geeft alvast een voorproefje van de projecten waar de wetenschappers en de kunstenaars mee aan het werk zijn. Koijck werkt voor de Noordse stormvogel samen met Corina Brussaard van het NIOZ. De expositie in Kaap Skil (met de naam Atelier S.E.A Preview) werd zaterdagmiddag officieel geopend door Paulien Valk en Marike Westerlaken, de twee drijvende krachten achter S.E.A.