Vlnr: Ivo Huizinga, Gert Pansier, Dick van der Weide, Fedor van Elk, Jacob van Heerwaarden, Albert Hoven en Lesley Koning.
Vlnr: Ivo Huizinga, Gert Pansier, Dick van der Weide, Fedor van Elk, Jacob van Heerwaarden, Albert Hoven en Lesley Koning. Foto: Jeroen van Hattum

"Iedereen kans bieden samen te sporten"

"Iedereen de mogelijkheid bieden om samen te sporten." Met die missie is de nieuwe Sportstichting Texel officieel van start gegaan.

Sportstichting Texel wordt de beheer- en exploitatiestichting voor de nieuwe sporthal in Den Burg. De stichting, officieel opgericht op 30 november, gaat zich onder meer bezighouden met de verhuur en het beheer van het nieuwe sportcomplex aan de Emmalaan.

Voorzitter van de nieuwe stichting is Gert Pansier. Albert Hoven is secretaris en Fedor van Elk penningmeester. Lesley Koning, Jacob van Heerwaarden, Ivo Huizinga en Dick van der Weide zijn algemeen bestuurslid. De zeven werden geselecteerd op basis van een profielschets die Pansier, Hoven en Van der Weide tijdens de voorbereidende werkzaamheden hadden opgesteld. Er werden mensen gezocht met een sporttechnische, juridische dan wel fiscale achtergrond.

De stichting neemt ook de horeca in het nieuwe complex in handen. Daarnaast onderhoudt de nieuwe stichting de contacten met de gemeente die eigenaar is van het nieuwe sportcomplex. De hoogte van de huur blijft in handen van de gemeente. Op het moment wordt naar de huurprijzen gekeken, omdat de tarieven in Ons Genoegen en de Beatrixzaal - de twee huidige sporthallen in Den Burg - niet gelijk zijn. Bedoeling is dat de gemeenteraad in het voorjaar de huurtarieven voor het nieuwe sportcomplex aan de Emmalaan vaststelt. Uitgangspunt is dat de tarieven voor gebruikers (scholen en verenigingen) in het nieuwe sportcomplex aantrekkelijk zijn en blijven om te sporten.

De nieuwe stichting heeft inmiddels de statuten en een exploitatiebegroting opgesteld. Er werden de afgelopen tijd diverse sporthallen in den lande bezocht om te zien hoe stichtingen daar met beheer en exploitatie omgaan. De stichting gaat twee keer per jaar om tafel met gebruikers om in gesprek te zijn over onder meer het rooster, activiteiten en tarieven. De stichting wil met een online-reserveringssysteem gaan werken, zodat de zalen in het sportcomplex geboekt kunnen worden. Uitgangspunt is dat vaste gebruikers en Texelse verenigingen voorrang hebben.

Volgens Pansier is het het streven om de stichting de komende tijd te laten groeien. Team Sport Texel van Connie Joling (voorheen Sportservice Texel) wordt binnenkort onderdeel van Sportstichting Texel en vanaf volgend jaar vallen ook de buurtsportcoaches van de gemeente onder de nieuwe stichting. De buurtsportcoaches vallen nu nog onder Young 4 Ever. Einddoel is dat er één sportloket voor Texel komt. Bedoeling is daarvoor ook nauwer samen te werken met de sportraad en in de toekomst komt mogelijk ook het beheer en de exploitatie van Molenkoog onder de hoede van Sportstichting Texel.

Door het bestaan van de beheers- en exploitatiestichting kan de gemeente de anderhalf miljoen aan BTW die op de nieuwbouw rust verrekenen. Volgens de stichting kan de stichting ook flexibeler werken dan de gemeente en een betere dienstverlening voor de nieuwe sporthal tot stand brengen. Bedoeling is dat het nieuwe sportcomplex begin juli klaar is.

De nieuwe kantine in het nieuwe sportcomplex krijgt deels uitzicht op de sportzalen en er komt een deel dat afgescheiden kan worden, zodat verenigingen daar in alle rust kunnen vergaderen. Volgens Pansier gaat inmiddels het Indianenverhaal rond dat er geen alcohol zou worden geschonken in de nieuwe kantine, maar dat is volgens hem een Indianenverhaal.