Veel in het leven van Sophie draait om de bal.
Veel in het leven van Sophie draait om de bal. Foto: Job Schepers

De droom van Sophie

Negen jaar en dan al zicht hebben op het Nederlands elftal. Het is het verhaal van Sophie Snoek uit De Koog. Een paar weken geleden deed ze mee aan selectiewedstrijden van 'jonger oranje' en is door naar de volgende ronde in juni 2019.

We spreken met de ster in de dop af in de kantine van Texel'94 waar ze zaterdag met S.V. De Koog in de pupillencompetitie uitkwam tegen Everton. Ze baalt, ze hebben met 8-5 verloren. Sophie maakte twee van de Koger doelpunten. Op de vraag of ze tevreden is, antwoordt ze heel volwassen dat ze liever had gewonnen. Ondanks dat haar ouders Koen en Melissa er bij zijn, is het woord vooral aan Sophie. Verstandig, haar ouders hebben ondanks al hun enthousiasme een stuk minder verstand van het voetbal. "Maar ze leren snel", vertelt ze. Het leven van Sophie ademt voetbal. Op haar slaapkamer staat een doel waarop veel wordt geoefend. De vraag of ze ook oefent als haar ouders denken dat ze slaapt, wordt kunstig ontweken, tot groot plezier van haar ouders.

Ajax is haar favoriete club, Lasse Schöne en Shanice van de Sanden haar favoriete voetballers. De Ajax-middenvelder omdat hij zo goed van grote afstand kan schieten, de voetbalster van Olympique Lyon omdat ze zo'n goede en snelle aanvaller is. Zelf kan ze ook goed schieten en haar ouders verbazen zich over haar goede overzicht op zo'n jonge leeftijd. "Ze ziet dingen zo snel. Al voor ze de bal heeft, weet ze waar ze hem vervolgens naar toe wil spelen. Maar het belangrijkste vinden wij gewoon dat ze plezier heeft. En dat het dan zo goed gaat, is mooi meegenomen. Wij zijn niet van die ouders die schreeuwend langs de lijn staan. Maar we zijn natuurlijk hartstikke trots", vertelt Koen.

Een duidelijke positie heeft Sophie - zoals gewoon op deze leeftijd - nog niet. Ze verdedigt, staat op het middenveld en staat in de aanval. Dat laatste doet ze het liefst. Iedere voetballer wil uiteindelijk scoren en dat kan het beste als spits. Op de vraag waarin ze nog beter moet worden, heeft ze niet direct een antwoord. Na enige hulp van Melissa wordt vastgesteld dat misschien het koppen nog beter kan. Daarop gaat ze komende periode nog meer oefenen. Niet alleen op de training. Ook op school en in de vrije uurtje die over zijn. We gaan ongetwijfeld nog veel van Sophie horen.

Afbeelding