Bram van Groningen onderzocht de markt voor bijzondere soorten sneeuwklokjes.
Bram van Groningen onderzocht de markt voor bijzondere soorten sneeuwklokjes. Foto: Gerard Timmerman

Onderzoek markt sneeuwklokjes

In januari beginnen de eerste sneeuwklokjes te bloeien, een teken dat de lente weer in aantocht is. Wat veel mensen niet weten is dat er meer dan duizend verschillende soorten sneeuwklokjes zijn. Bram van Groningen zocht voor zijn profielwerkstuk uit hoe je bijzondere soorten sneeuwklokjes "in de markt zet".

Als zoon van een bloembollenteler groeide Bram op met sneeuwklokjes. Vader Piet teelt in de Prins Hendrikpolder zo'n honderd verschillende soorten. Wellicht zet Bram het bedrijf in de toekomst voort, maar daarover heeft de 17-jarige Havo'er die in zijn examenjaar zit nog niet besloten. Een studie aan de hogere landbouwschool heeft voorlopig zijn voorkeur.

De opdracht voor een profielwerkstuk daagde hem uit de zeer specifieke (niche)markt voor sneeuwklokjes te onderzoeken. Over de kopers bestaan allerlei aannames, maar feitelijk onderbouwd is het allemaal niet. Wie heeft sneeuwklokjes in de tuin? Wie koopt bollen van meer dan een euro per stuk? Wie zijn de doelgroepen? Hoe bereik je die het beste? Op dat soort vragen zocht hij antwoorden. Bram ging al in het vroege voorjaar op pad, dat is immers de tijd dat de sneeuwklokjes bloeien. Op de Sneeuwklokjesdag in Wolfheze komen liefhebbers samen. "Ik heb daar enquêteformulieren uitgereikt."

De respons leverde een schat aan informatie op over de voornaamste doelgroep. Dat de kopers van sneeuwklokjes in hoofdzaak vrouwen zijn, in leeftijd tussen de 60 en 80 jaar, hoger opgeleid, vaak gepensioneerd of werkzaam in de commerciële dienstverlening. "Maar bijvoorbeeld vrijwel niemand uit de landbouw of visserij."

Vaak lezers van tuinblad "Groei en bloei". Maar - ook tot verrassing van Bram - vaak actief op Facebook. Maar niet op Instagram. Tuincentra zijn een prima verkooppunt. "Daar komen veel mensen. Nadeel is dat ze niet gespecialiseerd zijn in sneeuwklokjes, maar ook andere bollen verkopen. Bijeenkomsten, zoals de Sneeuwklokjesdag, zijn ook heel geschikt. "Je ziet wat je koopt. Maar een webwinkel biedt ook kansen." Slechts een greep uit de vele bevindingen van Bram, die zijn presentatie donderdag met humor verrijkte en bloeiende sneeuwklokjes had meegenomen. De jury beloonde hem met een eerste prijs.