VWO-leerlingen Babs de Haan vertelt tijdens haar presentatie over (vermeende) uiterlijke kenmerken van een crimineel.
VWO-leerlingen Babs de Haan vertelt tijdens haar presentatie over (vermeende) uiterlijke kenmerken van een crimineel. Foto: Gerard Timmerman

Profielavond: Hoe

herken je crimineel?

Criminaliteit, vrouwen in de politiek, Texel electriciteit-onafhankelijk en hoe de prijs van een mobieltje tot stand komt. Een greep uit de onderwerpen die de revue passeerden tijdens de presentatie van de profielwerkstukken op OSG De Hogerberg.

Leerlingen van de examenklassen van HAVO en VWO hadden lang toegewerkt naar deze avond. Dat begon al met de keuze van een onderwerp. "We zijn blij dat Bart (Heijnen, docent) onze eerste keus de 'Donuteconomie' heeft afgewezen", begonnen Hannes Eelman, Jasper Koertse en Axel Grospietsch hun presentatie over de organisatie van het Endless Summer Festival dat zij hadden georganiseerd. Om vervolgens in geuren en kleuren hun ervaringen te delen over het duurzame festival op Paal 12. Het resulteerde in een bruisend feest, waaraan ze €5.703,66 overhielden voor het goede doel: The Plastic Soup Foundation, om plastic uit de oceaan te halen. Hun boodschap: "Niet blijven dromen, gewoon doen. En stel vooraf een afbouwteam samen." Want 25 uur achter elkaar in touw, van opbouw tot opruimen, was wel wat veel van het goede.

Heel anders, maar niet minder boeiend, was de presentatie van Kiara Wetsteen: "Vrouwen in de politiek". Het aantal gekozen vrouwen blijkt nog erg tegen te vallen, minder dan eenderde dan het aantal mannen. Alleen al voor een representatieve democratie en diversiteit zouden dat er meer moeten zijn. "Een goede mix is het halve werk." Haar voorbeeld: Els Borst. Maar om meer vrouwen te inspireren zouden er meer rolmodellen moeten zijn.

"Hoe herken je een crimineel", was een vraag die Babs de Haan voorlegde aan haar publiek. Ze lopen niet met een masker over straat, maar er zijn wetenschappers die menen dat het uit bepaalde gezichtskenmerken is af te leiden, toonde ze een portret. Maar uit haar foto's van een ogenschijnlijk onschuldig echtpaar, zou je niet afleiden dat het om een moorddadig duo ging.

Felix Marseille had zich verdiept in het vraagstuk wat er nodig is om Texel Electriciteit-onafhankelijk te maken. Hij had onder meer gesproken met energiedeskundige Jord Kuiken en becijferde dat Texel per jaar 71 miljoen kWh aan stroom verbruikt. Felix noemde drie natuurlijk bronnen van energie: "Wind, zon en zee." Het rode kruis door windmolens illustreerde de heersende opinie op Texel. Maar met enkele tientallen grote vliegers boven zee kan volgens Felix wel eenderde van de benodigde stroom worden opgewekt. Met grote zonneweides ongeveer net zoveel en als ook golfenergie wordt ingezet, blijft er zelfs nog wat stroom over. De combinatie van accu's (snelle energie) en waterstof (langzaam) zorgt ervoor dat perioden waarin te weinig wordt opgewekt, kunnen worden overbrugd.

De vraag "mobieltjes worden almaar duurder. Maar is dat wel terecht?" was voor Marco Kikkert de opmaat naar een diepgravend onderzoek. Om de kostprijs te berekenen had hij zelfs de jaarrekeningen van Apple geanalyseerd. Pas na 120 pagina's "ploegen" vond hij wat hij zocht. Met als eindconclusie dat het electronicabedrijf op elke mobieltje zo'n 50 procent winst maakte.

Slechts een greep uit de vele presentaties. Met niet zelden een lokaal vol toeschouwers en beoordeeld door onafhankelijke jury. Die een cijfer gaf en een prijs voor degene met de hoogste score. "Maar alleen al door er staan zijn het allemaal winnaars", sprak een jurylid.