Een overzicht van de levensfase van de gast.
Een overzicht van de levensfase van de gast. Foto: VVV Texel

Meer toeristen komen nogmaals

In samenwerking met VVV Texel brengt de Texelse Courant periodiek cijfers en bevindingen over het toerisme. Niet alleen grafieken, maar ook duiding. In de tweede editie kijken we naar de kenmerken van de verschillende type toerist en trends die zich voordoen.

"57,1 procent van de ondervraagden geeft aan dat Texel 'Uitstekend' aan de verwachtingen heeft voldaan. 0,9 procent hoger dan afgelopen zomer." Het is één van de conclusies uit de Texelmonitor van VVV Texel over het afgelopen kwartaal. "Dat zijn prachtige gegevens natuurlijk. Met KADO Texel staan we op een mooi punt. Vanaf december zijn we een jaar rond. Dit betekent dat men op KADO Texel vanaf dit moment echt kan vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder. Tot op heden keken we terug naar het kwartaal er voor, terwijl het natuurlijk beter is om een periode te kunnen vergelijken met die van een jaar eerder", stelt VVV Texel-directeur Frank Spooren.

Toch is het niet alleen maar goud wat er blinkt. De algehele prijs-kwaliteitscore blijft onder druk staan. In het vorige kwartaal was het cijfer gedaald van een 8,01 naar 7,92. Dit cijfer blijft daar nu ongeveer op steken (7,93). "Volgens de de Leefstijlvinder van bureau SAMR, bestaat een kwart voor onze gasten uit de 'comfortzoeker' of 'stijlzoeker'. Hun motto: "Work hard, play hard". Zij willen op zijn minst de luxe van thuis, ook op vakantie ervaren. En het liefst willen ze op vakantie nog meer luxe. Zij willen best betalen, maar verwachten daar ook iets voor terug. Deze groep zoekt steeds specifieker en en doet dat onder meer door alleen maar te zoeken op locaties/ accommodaties met een waarderingscijfer van een acht of hoger. Als je dus onder die acht zit, word je niet langer gevonden."

Treurig

"Hoe presenteer je als logiesverstrekker? Daar begint het natuurlijk mee. Mensen vinden je op internet. Laat ik voorop stellen, in de meeste gevallen gaat dat heel erg goed. Maar soms zijn er echt treurige gevallen. Ik kan het niet anders zeggen. Foto's op de bedrijfsprofielen van de logiesverstrekker op de website van VVV Texel waarin een verbouwing nog niet af is, een fotoserie die begint met de wc. Ook komen er met enige regelmaat foto's voorbij die onscherp zijn. Zonde. Daar hebben we wel wat op gevonden. Dit jaar hebben we in een paar dagen foto's gemaakt van 350 KLV-accommodaties. Daarnaast hebben we beschrijvingen aangepast. Ze werden eerst door de logiesverstrekker zelf geschreven, zodat iedereen een 'huisje had op het mooiste plekje van Texel', dat wordt ongeloofwaardig. Ik ben eerlijk, het veranderen ging niet allemaal zonder slag of stoot. Maar wij geloven erin dat dit uiteindelijk beter is voor het totaalplaatje van Texel. We hebben het nu over accommodaties, maar deze boodschap geldt natuurlijk ook voor winkels, restaurants et cetera. Een heldere website is het halve werk."

Meer nieuwe gasten

Over het geheel gezien, gaat het hartstikke goed met Texel. Ten opzichte van vorig jaar zijn er meer nieuwe gasten. 17,4 procent was voor het eerst op Texel. In dezelfde periode vorig jaar was dit 14,3. In vergelijking met afgelopen zomer is bovendien het percentage terugkerende gasten toegenomen. Daarnaast blijft de 'Net Promotor Score' - een manier om klanttevredenheid te meten - staan op 62. Een uitstekend cijfer wanneer je het vergelijkt met de rest van Nederland. Deze score ligt in de Nederlandse reisbranche gemiddeld tussen de 30 en de 35.

KADO Texel

Op KADOTexel.nl - een samenwerking van de gemeente, TESO, TOP en VVV Texel - zijn sinds dit jaar al dit soort cijfers te vinden. KADO is de afkorting van Kennis, Advies, Data en Onderzoek. "Alle partijen hadden hun cijfers, maar die werden vooral intern gebruikt, terwijl ze voor de logiesverstrekker, winkelier, de horeca-eigenaar en andere Texelaars heel belangrijk zijn. We zijn nu ook nog actiever bezig met het vergaren van cijfers. De Texel Monitor - met onderzoekscijfers over de mening van onze gast - werd eens in de twee jaar geüpdatet, nu vier keer per jaar. Hierdoor kun je cijfers veel gerichter en adequater vergelijken met eerdere periodes. Ik heb een aantal opvallende zaken gezien", vervolgt Frank. Een handige 'tool' voor ondernemers is de bezettingsprognose voor de te verwachten bezetting aan toeristische gasten op het eiland. Als bron zijn cijfers gebruikt van Texelse logiesverstrekkers. Deze bezetting is vervolgens omgezet naar een totaalbezetting. Hierdoor kan een ondernemer bijvoorbeeld rekening houden met de hoeveelheid personeel die hij nodig heeft. Na een paar rustige weken is goed te zien dat het de komende weken weer drukker wordt. Zit de bezettingsgraad komende week nog op een percentage van ruim 43 procent, dit stijgt naar het einde van het jaar tot bijna 92 procent met oud en nieuw.

Kijken bij de buren

Wie zich door wil ontwikkelen moet af en toe zijn horizon verbreden. Hoe pakt een ander het aan? Wat doen andere toeristische gebieden waar Texel wat van kan leren? Hoe kun je elkaar versterken. Met die insteek organiseert VVV Texel met enige regelmaat inspiratietrips. Werd eerder Rotterdam bezocht, onlangs bracht een Texels gezelschap bestaande uit TOP-leden, bestuurders en andere geïnteresseerden - "absoluut geen bobo-trip", verzekert Frank - het Belgische Mechelen. De Inspiratietrip werd aangevangen met een lunch in voormalig klooster "Stassart11". Tijdens deze lunch was er een presentatie van Toon Diependaele, voorzitter van "MEST". Wat is "MEST"? Deze organisatie werkt nauw samen met de Mechelse stad. Samen zorgen ze ervoor dat starters hun conceptidee kunnen testen in leegstaande winkelpanden, oftewel "pilot stores". Deze aanpak heeft erin geresulteerd dat er inmiddels nagenoeg geen leegstand meer is in de binnenstad van Mechelen.

Aansluitend was het de beurt aan Bart Somers, de Burgemeester van Mechelen. Deze gaf een zeer gepassioneerde en inspirerende presentatie over zijn beleid van de afgelopen decennia. Twintig jaar geleden was het Vlaamse Mechelen een grauwe, verarmde criminele stad waar de middenklasse wegtrok. Nu wint de multiculturele stad in het hart van België prijs na prijs, onder leiding van 'de beste burgemeester ter wereld'. Iedereen was diep, diep onder de indruk van zijn verhaal en unaniem eens dat het een absoluut hoogtepunt was van dit bezoek.

Daarna volgde een rondleiding "op sien Tessels" door deze mooie en opvallend schone stad, opgeluisterd met prachtige verhalen van onze eenmalige gids en Texel dialectkenner Marcel Plaatsman. Na een teambuildingactiviteit was het tijd voor een kennismaking met interessante horecaconcepten, die door het gezelschap kundig getest zijn. Dat is ook België natuurlijk. De volgende dag vertrokken we richting de Antwerpse haven waar we een innovatieve rondleiding kregen door dit uitgestrekte havengebied. De haven van Antwerpen is de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa met een overslag van ruim 199 miljoen ton. Bijzonder was het oude, kleine dorpje Lillo met 42 inwoners dat midden in dit havengebied ligt. Als afsluiting een heerlijke lunch bij Balls & Glory waar gehaktballen met "stoemp" (stamppot) op het menu stond.

Volgende trip:

Noteer alvast in uw agenda: in 2019 staat de Inspiratietrip gepland op 13 en 14 november. Binnenkort volgt daarnaast ook meer informatie over de tweede 'Week van de Ondernemer' van 12 tot en met 14 maart. Een week vol inspiratievolle bijeenkomsten.

De 'stijlzoeker' is een zeer belangrijke doelgroep.
Waarom komen mensen naar Texel?
Een overzicht naar inkomen.
Mechelen.
Marcel Plaatsman leidt de Texelaars rond in Mechelen.