De Flak-kijker, gebruikt om richtapparatuur voor luchtafweer te ondersteunen.
De Flak-kijker, gebruikt om richtapparatuur voor luchtafweer te ondersteunen. Foto: LOMT

Flak-kijker naar Luchtvaart en Oorlogsmuseum

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel is in de wintermaanden weliswaar gesloten voor publiek, de vrijwilligers zitten niet stil. Zo wordt de collectie binnenkort uitgebreid met een zogenaamde Flak-kijker. Dit type kijker werd in de oorlog door de Duitsers gebruikt om richtapparatuur voor luchtafweer (oftwel FLAK - FlugAbweherKanone of Fliegerabwehrkanone) te ondersteunen, waaronder afstandmeters en zoeklichten. De kijker is gebouwd door de firma Emil Busch AG Optische Industrie in Rathenow. Van oorsprong een optisch industrieel bedrijf. In de oorlog werden er veel dwangarbeiders aan het werk gezet, na de oorlog werd het onteigend. De kijker is geschonken door S.F. Schütz uit Amsterdam.

Andere aanvullingen op de collectie betreffen een foto van enkele Texelse vrouwen aan de rand van een bomkrater in Spang, een document "des Reichskommissars für die Provinz Nord-Holland" van 3 augustus 1944 waarmee J. Dekker toestemming krijgt om Texel te betreden.

En ten slotte de originele foto van twee Sikorsky S-76A helikopters van de KLM op het vliegveld, gemaakt door luchthavendirecteur Ed de Bruijn.