Kees Koopman na zijn ongeluk in het ziekenhuis met krant, met echtgenote Sara in 2007.
Kees Koopman na zijn ongeluk in het ziekenhuis met krant, met echtgenote Sara in 2007. Foto: Archief Texelse Courant

Op vakantie ná krant

Kees Koopman hield er niet van zijn plicht te verzaken. Het gezin kon pas op vakantie als de krant was bezorgd. En toen hij als bestuurder van SVO merkte dat er geen scheidsrechter was, onderbrak hij zijn vakantie en ging terug om het alsnog te regelen.

Kees Koopman was vaak op en rond het voetbalveld te vinden. Hij debuteerde op zijn zestiende als rechtsbuiten in het tweede van SV Oosterend. Befaamd om zijn snelle rushes, doorgaans niet zelden bekroond met een haarscherpe voorzet. Ook scoren ging hem niet slecht af. Toen zijn ploeg eens met 8-1 won, nam hij zelf zeven goals voor zijn rekening. Hij had de pest aan tegenstanders die hem wilden passeren. Hij kon er hard in gaan.

Nadat rugklachten een eind aan zijn voetbalcarrière maakten, werd hij jeugdleider. "Jonge spelers spreken me aan, ze nemen wat van je aan", zei hij. Het jeugdwerk nam veel tijd in beslag. Zo vergde het vervoer van drie junioren- en twee pupilleneftallen naar uitwedstrijden veel voorbereidingen. Er moest heel wat worden afgebeld.

Plichtsgetrouw. "Als je in het bestuur zit, dan moet je er voor gaan", zei hij. Als jeugdsecretaris had hij veel te organiseren. Ook de scheidsrechter. Toen er eens geen arbiter beschikbaar was, nam hij zelf maar de fluit ter hand. Het startsein voor een lange scheidsrechtersloopbaan, waarbij hij niet zelden twee wedstijden op een dag floot. Ook als bestuurder plichtsgetrouw: toen hij met het gezin op vakantie was, keerde hij zelfs eens terug om het alsnog te regelen. Bij zijn afscheid als bestuurder in 1991, ontving hij van wethouder Eelman een presentje. Als toeschouwer bleef hij de club lang trouw.

Hij werkte op de meubelafdeling van De Bolder als stoffeerder, het herstellen van markiezen en andere werkzaamheden. Toen zijn zoons Peter en René halverwege de jaren tachtig voor de Texelse Courant als krantenbezorger aan de slag gingen, nam hij hun wijk na verloop van tijd over. Hij bezorgde niet alleen de krant, maar was al ruimschoots voordat de kranten op Texel arriveerden bij de drukkerij om folders te tellen en sorteren. Hij hielp jonge bezorgers bij het invouwen en wat al niet meer. Doorgaans als alle bezorgers de deur uit waren met hun kranten, ging hij zelf op pad.

Aan het krantenbezorgen kwam op dinsdag 4 december 2007 bruusk een eind toen hij tijdens zijn ronde De Staart overstak, in botsing kwam en ernstig gewond in het ziekenhuis belandde. Zijn longcapaciteit was al niet best en ging na het ongeluk verder achteruit, zijn bezorgersloopbaan zat er op.

Negen maanden geleden overleed zijn vrouw Sara, waarna Kees naar De Gollards verhuisde. Afgelopen donderdag overleed hij op daar op 72-jarige leeftijd.